Protest poljoprivrednika Stiga bez blokade saobraćaja

Braničevo

Poljoprivreda

Protest poljoprivrednika Stiga bez blokade saobraćaja

Foto: M.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Protestu poljoprivrednika koji su počeli juče u Srbiji pridružili su se danas poljoprivrednici iz Braničevskog okruga.

Oko 70 traktora parkirano je trenutno u Bratincu kod kafane „Kum“ sa leve i desne strane kolovoza.

„Nismo blokirali saobraćaj i za danas nije u planu blokada, kao ni protestna vožnja kroz centar Požarevca. Traktori će ostati parkirani u Bratincu do sutra, organizovaćemo nekog da ih čuva tokom noći. Kako će protest izgledati sutra i narednih dana odlučićemo u koordinaciji sa drugim udruženjima i svim poljoprivrednicima koji su na ulici“, rekao je za E-Braničevo Milan Marković, potpredsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“.

Podsećamo da su poljoprivrednici najavili protest početkom novembra ukoliko se ne ispune obećanja definisana u maju tekuće godine. Pre svega, to se odnosi na subvencije po hektaru, koje su sada 18.000 dinara, dok poljoprivrednici zahtevaju 35.000. Takođe, dogovoreno je  da dizel bude bez akcize, a premije za mleko 19, a ne 15 dinara, što se do danas nije ostvarilo.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Stig“ organizovalo je protest upozorenja 23. oktobra, ali kako kažu iz ovog udruženja, nadležni do danas nisu preduzeli ništa kako bi se katastrofalna situacija u poljoprivredi popravila.

„Mi zahtevamo bolje cene svih naših proizvoda – kukuruza, suncokreta, soje, pšenice, ječma, sve je u problemu ove godine. Čekali smo kukuruz kao slamku spasa ali to se nije desilo, cena mu je 12,5 dinara, što je sramotno, poljoprivrednici ne mogu da pokriju troškove proizvodnje”, rekao je Marković tada za naš portal.

NEZADOVOLJNI POLJOPRIVREDNICI PONOVO IZAŠLI NA ULICE

To Top