Svetski dan pismenosti – koliko smo (ne)pismeni?

Braničevo

Društvo

Svetski dan pismenosti – koliko smo (ne)pismeni?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan pismenosti koji je UNESKO ustanovio sredinom šezdesetih, u želji da skrene pažnju na veliki broj nepismenih. Po broju nepismenih prednjači opština Petrovac na Mlavi i to ne samo u Braničevskom okrugu, već i u Srbiji.

Prema podacima UNESCO-a, oko 750 miliona odraslih osoba u svetu ne zna da čita i piše, a većina njih su žene. Ovaj alarmantan broj ukazuje na potrebu za globalnim naporima kako bi se osiguralo da svi imaju pristup obrazovanju i mogućnost da razvijaju svoju pismenost.

Prema rezultatima popisa iz 2022. godine o školskoj spremi, pismenosti i kompjuterskoj pismenosti stanovništva Republike Srbije, manje od 38.000 lica, odnosno 0,63 odsto stanovnika starosti 10 i više godina je nepismeno. Nepismenih žena je daleko više nego nepismenih muškaraca – udeo žena u ukupnom broju nepismenih iznosi 71 odsto. Više od polovine nepismenih ima 65 i više godina.

Posmatrano po opštinama, najveći udeo nepismenih u stanovništvu starom 10 i više godina je u opštinama Bujanovac (3,6 odsto), Petrovac na Mlavi i Nova Crnja (2,7 odsto), Bojnik (2,6 odsto) i Plandište (2,3 odsto), o čemu je E-Braničevo pisalo ranije.

JEDNA OPŠTINA U OKRUGU PREDNJAČI PO BROJU NEPISMENIH U SRBIJI

Tema ovogodišnjeg dana pismenosti je ,,Pismenost za održivi razvoj“. To naglašava povezanost između pismenosti i postizanja ciljeva održivog razvoja UN-a, uključujući eliminaciju siromaštva, promociju rodne ravnopravnosti, obezbeđivanje zdravstvene zaštite i zaštite životne sredine.

To Top