Požarevačko društvo obeležilo Svetski dan osoba sa cerebralnom paralizom

Požarevac

Događaji

Požarevačko društvo obeležilo Svetski dan osoba sa cerebralnom paralizom

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Od 2012. kada je ustanovljen, svake godine 6. oktobra obeležava se Svetski dan cerebralne i dečije paralize. Ovaj značajan datum obeležilo je i požarevačko Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu.

Kao i prošle godine, Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac organizovalo je u centru grada prodajnu izložbu radova njihove članice, Milene Gardinović, a potom su se članovi društva i njihovi gosti okupuli u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih na prigodnom koktelu.

Radmila Stjepović, sekretarka Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac, kazala je obraćajući se prisutnima da Svetski dan cerebralne paralize ima za cilj da se kreira svet u kojem ljudi sa cerebralnom i dečijom paralizom imaju i uživaju ista prava i pristup različitim mogućnostima kao i sve druge osobe, te da podstiče njihovu društvenu uključenost u zajednicu i veću uočljivost.

Radmila Stjepović

“Ovaj dan je ustanovljen kao poziv svima da zajedno iznađemo načine za dostupnim tehnološkim rešenjima za invaliditet. Na današnjoj svečanosti imamo balone zelene boje karakteristične za naše udruženje, koji simbolizuju život i razvoj, a za naše osobe sa invaliditetom nadu i mogućnost da se što brže i uspenije adaptiraju u sve svere društvenog života”, kazala je Stjepović.

Do sada je evidentirano više od 300 lica sa cerebralnom paralizom, a trenutno se u evidenciji ovog društva nalazi 191 redovni član, kao i brojni pomažući članovi u vidu roditelja i drugih lica, stručnjaka raznih profila koji svojim radom pružaju pomoć kako bi se teška i kompleksna problematika rešila na najbezbolniji način, animirajući i druge. 

Druženje članova

Podsećamo, Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac je socijalno - humanitarna organizacija koja okuplja osobe sa invaliditetom,a  pre svega osobe sa posledicama cerebralne i dečije paralize. Društvo od svog osnivanja 1980. godine realizuje niz aktivnosti koje se  zasnivaju na multidisciplinarnom i multiresornom pristupu, uz puno uvažavanje načela ravnopravnosti, nediskriminacije, poštovanja i afirmacije ljudskih prava osoba sa invaliditetom, uz slogan  „Ništa o nama bez nas“ .

To Top