Tajne mermera u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Tajne mermera u Požarevcu

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba„Tajna mermera – arcanum lapis“, konzerviranog materijala od kamena iz antičke zbirke  Narodnog muzeja u Požarevcu.

Na izložbi su predstavljeni predmeti konzervirani od 2014. godine.  Konzervirani spomenici iz lapidarijuma su prikazani na posterima kao ilustracija jer su dostupni i vidljivi građanima, a u vitrinama se nalaze predmeti kamene plastike.

Akcenat je na predmetima kamene plastike koji se ne nalaze na stalnoj postavci u muzeju i retka je prilika da ih građani vide.
 „Nakon dugogodišnjeg delovanja atmosferalija, spomenici su počeli da pokazuju narušenu stabilnost, epigrafski sadržaj je postao teško čitljiv, dok je ornamentika postala neprepoznatljiva. Proces propadanja je ubrzan poslednjih decenija usled sve većeg globalnog zagađenja. Samim tim ukazala se potreba za konzervacijom materijala, u cilju očuvanja epigrafske građe za dalje korišćenje u naučno-istraživačke i turističke svrhe. Ovom prilikom smo želeli da predstavimo dosadašnje radove na konzervaciji spomenika i kamene plastike iz Antičke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu“, kaže autorka izložbe Teodora Branković, arheolog, viši kustos u Narodnom muzeju.
Izložba je otvorena do 5. marta. Ulaz je slobodan.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top