Timoti Šafert: „Kradljivica parfema“

Braničevo

Kultura

Timoti Šafert: „Kradljivica parfema“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Ispunjen romantikom, špijunažom, tornjevima šampanjskih čaša i visokom modom, roman „Kradljivica parfema“ Timotija Šaferta je portret otpora nesvakidašnjih Parižana i strastveno ljubavno pismo snazi lepote i zajednice suočenih sa podmuklom mržnjom.

Klementina je sedamdesetdvogodišnja penzionisana prevarantkinja sa sklonošću ka besprekorno krojenim odelima. Njena zločinačka karijera cvetala je u eri bel epoka na raskalašnom Menhetnu, tragala je za mirisnim leptira Kostarike, krstarila začinskim pijacama u Marakešu i konačno se 1930. godine skrasila u Parizu, gde flašira omiljene ekstrakte mirisa za dame iz kabarea.

Sada je 1941. godina i Klementinino omiljeno mesto, bordel madam Bulet, nije više pun šarlatana, autsajdera i umetnika već nacista. Njen prvi poriv je da što pre ode iz grada. Ipak pristaje da je vrbuju u Pokret otpora kada shvati da će joj zadatak biti da ukrade knjigu recepata iznenada nestalog poznatog parfimera. Njena meta je Oskar Vos, frankofilski nacistički birokrata, kome je pored recepata potrebna i Klementinina stručnost u poznavanju parfema.

U nadi da će kupiti vreme i poverenje koje joj je potrebno da izvede svoj plan, Klementinina strategija biće istina – ispričaće Vosu sve o svom životu i ljubavima zbog kojih je svojevremeno pobegla u Pariz.

„Kradljivica parfema“ Timotija Šaferta u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke ( ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

To Top