Tokom oktobra izvršeno 127 krivičnih dela

Požarevac

Saopštenja

Tokom oktobra izvršeno 127 krivičnih dela

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Požarevcu, tokom oktobra meseca 2023. godine nastavili su sa trendom iz ranijeg perioda, održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Braničevskog okruga i ostvarili dobre rezultate rada.

Tokom oktobra izvršeno je 127 krivičnih dela, od kojih je 61 krivično delo izvršeno od strane nepoznatog izvršioca, a rasvetljeno je 45 krivičnih dela, odnosno ostvarena je efikasnost u rasvetljavanju od oko 74 odsto.

U periodu prvih deset meseci 2023. godine, broj izvršenih krivičnih dela je na okvirno istom nivou u odnosu na isti period prošle godine, uz visoku efikasnost u rasvetljavanju krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatog izvršioca, koja je na nivou od oko 78 odsto.

Stanje javnog reda tokom oktobra meseca bilo je povoljno, obzirom da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu niti takvih događaja koji bi mogli da izazovu povećanu uznemirenost građana.

Bezbednost saobraćaja tokom oktobra karakteriše smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, kao i poginulih, odnosno nastradalih i povređenih lica u saobraćajnim nezgodama. Pojačano je prisustvo saobraćajne policije na putevima, što je dovelo do povećanja broja otkrivenih prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, ali na ovaj način i preventivnog delovanja na sve učesnike u saobraćaju.

Aktivnosti policijskih službenika saobraćajne policije posebno su usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju (otkriveno ukupno za deset meseci 1.106 prekršaja ili 9.61 odsto više u odnosu na prošlu godinu), upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje (1.047 prekršaja ili 18 odsto više u odnosu na isti period prošle godine), nevezivanje sigurnosnog pojasa (5.364 prekršaja ili 0.6 odsto više), kao i prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila (13.259 prekršaja, odnosno 3.4 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine).

Policijska uprava u Požarevcu je i tokom oktobra meseca nastavila sa sprovođenjem naloga Ministarstva unutrašnjih poslova i preduzima mere na bezbednosnom pokrivanju škola na području Braničevskog okruga, a radi povećanja bezbednosti učenika i radnika škole.

U skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije, nastavljeno je postupanje na reviziji izdatih dozvola za držanje oružja, Policijska uprava u Požarevcu započela je 12.487 provera za reviziju držanja oružja, oduzela 60 komada oružja nakon smrti vlasnika, izvršila 6.094 provera prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i podnela 116  zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog njegovog nesavesnog čuvanja.

Rezultati rada Policijske uprave u Požarevcu u velikoj meri postignuti su uz aktivnu saradnju sa drugim državnim organima i institucijama, pre svega Višim i Osnovnim javnim tužilaštvima, ali i uz podršku jedinica lokalne samouprave na području Braničevskog okruga.

Policijska uprava u Požarevcu će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima Braničevskog okruga, navodi se u saopštenju.

To Top