Tokovi novca za sport u Požarevcu – gde i kome ide najviše para

Požarevac

Sport

Tokovi novca za sport u Požarevcu – gde i kome ide najviše para

Foto: N.K., arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac je za pet godina za godišnje programe u oblasti sporta iz budžeta izdvojio nešto više od 455 miliona dinara, što je oko 3,7 miliona evra. Od 2018. do 2022. godine, uglavnom se ponavljaju ista ,,imena“, onih koji na konkursima dobijaju najviše sredstava, pa se nameće pitanje da li ti klubovi i organizacije uzvraćaju postignutim rezultatima, s obzirom na to da je reč o novcu svih građana.

O tome ko će koliko novca dobiti iz gradske kase po konkursu za sport predlog daje petočlana komisija, a konačnu reč daje Gradsko veće. Ugovorom se potom definišu detalji, uključujući i dinamiku isplate sredstava, što uglavnom zavisi od takmičarske sezone.

 ZA PET GODINA OKO 3,7 MILIONA EVRA POŽAREVAC ULOŽIO U SPORT SAMO PREKO KONKURSA

Milan Jović, član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport, objasnio je za E-Braničevo da se svaka tranša mora opravdati da bi se vršile dalje isplate, odnosno, klubovi moraju da imaju pokriće za svaki trošak kako bi dobili celu opredeljenu sumu. Na kraju sprovedenih programa gradu dostavljaju i završne izveštaje o realizaciji redovnih godišnjih programa kojima pravdaju da li su namenski utrošili budžetski novac.

Portal E-Braničevo je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja imao uvid u konkursnu dokumentaciju i izveštaje o realizaciji programa u prošloj godini.

Na primeru 2021. godine pokazaćemo kako i na koji način su novac koji su dobili po ovom konkursu potrošili oni koju su najviše i dobili: OK ,,Mladi radnik“, Sportski savez grada Požarevca i FK ,,Mladi radnik 1926“.

Na budžetskom “pijedestalu” je Odbojkaški klub ,,Mladi radnik“ koji je za pet godina od lokalne samouprave samo kroz finansiranje godišnjih programa u oblasti sporta dobio ukupno 73, 5 miliona dinara. U prošloj godini, samo preko ovog konkursa, dobio 17 miliona dinara. Kasnijim rebalansom budžeta, ovaj odbojkaški klub je pored te sume dobio još 2,5 miliona dinara od grada i to, kako piše u ugovoru, za troškove zaposlenih na realizaciji programa, zdravstvene preglede sportista, štampanje publikacija i materijala, marketing, nabavku propagadnog materijala.  

U specifikaciji rashoda piše da je klub u 2021. godini imao najveće troškove za zarade lica zaposlenih na realizaciji programa  – 12.370.407,98 dinara,  potom za smeštaj i ishranu, obaveze prema nacionalnom sportskom savezu, kupovinu sportske opreme i rekvizita, troškove putovanja…

Kako je navedeno u završnom izveštaju, ovaj odbojkaški klub je program realizovao u potpunosti i nije imao dugovanja na kraju 2021. godine.

Pored 19.5 miliona dinara od grada, u ovom dokumentu je navedeno da je ovaj klub od donatora dobio 7.9 miliona dinara, a od sponzorstva 265.000 dinara.

Klubu svake godine pomaže i Odbojkaški savez Srbije. Prošle godine, na primer, uložio je pet miliona dinara u požarevački klub, što je oko 15 odsto budžeta, ali su pomagali i na druge načine poput plaćanja sudija, tv prenosa i drugih troškova.

Odbojkaški klub ,,Mladi radnik“

OK ,,Mladi radnik” postoji više od 75 godina, a po rečima predsednika Dragana Markovića, grad s razlogom izdvaja najviše sredstava za ovaj klub, s obzirom na to da poslednjih 30 godina igra u Superligi Srbije, odnosno u najvišem rangu odbojkaškog takmičenja u državi.

Kako kaže, OK ,,Mladi radnik“ je jedini superligaški klub i najbolji od svih koji igraju kolektivni sport, ne samo u Požarevcu i Braničevskom okrugu, već i u čitavoj istočnoj Srbiji.

,,Novac koji dobijamo pravdamo uspesima i postignutim rezultatima. Ove godine su odbojkaši ,,Mladog radnika“ igrali finale Kupa Srbije sa ,,Partizanom“. To nije prvi put, jer smo i 2016. godine igrali još jedno finale Kupa Srbije, a naredne godine finale Superkupa. Uspeh kluba je i što su naši pioniri ove godine osvojili državno prvenstvo u odbojci, kada su u finalu pobedili ,,Crvenu Zvezdu”, kaže Marković za E-Braničevo.

Pehar za pionire ,,Mladog radnika”

PIONIRI OK “MLADI RADNIK“ ŠAMPIONI SRBIJE

Prvotivnici ,,Mladog radnika“ finale Kupa Srbije nikada nisu osvojili, ali su četiri puta bili drugi i u Požarevac donosili takozvane ,,tanjire“, a ne pehare.

Nagrada za drugo mesto u finalu sa ,,Partizanom” ove godine

Čelnici kluba su uglavnom zadovoljni. Ipak, kako kaže Marković, pobeda u finalu Kupa Srbije nije jednostavna, s obzirom na to da igraju sa timovima koji imaju mnogo veći budžet.

,,Budžet ,,Mladog radnika“ je u 2021. godini iznosio oko 30 miliona dinara, međutim, osvajanje Kupa Srbije sa ovakvim budžetom je veoma teško. Na primer, budžet OK ,,Vojvodina“ je 8 do 10 puta veći od našeg, svake godine”, kaže Marković, dodajući da je slično i sa budžetima ostalih superligaških klubova, jer su iz većih gradova i za razliku od Požarevca, imaju jače sponzore od kojh, po rečima Markovića, dobijaju stotine miliona dinara.

On naglašava da najviše para klub troši na plate igračima prvog tima i njihov smeštaj, jer polovinu čine internacionalci. Ove godine najplaćeniji igrač je korektor iz Ukrajine, Andrij Tupči, koji je potpisao ugovor na dve godine, a njegova godišnja plata iznosi 30.000 evra.

Dragan Marković
Sportski savez Požarevca se za razliku od OK,,Mladi radnik” finansira samo od pomoći grada, a preko godišnjih programa za sport za period od 2018. do 2022. godine dobio je blizu 58.5 miliona dinara. U 2021. godini po konkursu od grada su dobili 13.378.000 dinara Pored toga, ova organizacija od grada dobila je dodatnih 249.858 dinara za organizaciju Državnog prvenstva u praktičkom streljaštvu i 562.500 dinara za tekuće troškove.

Sportski savez je prethodne godine od grada dodatno dobio  i 987.059 dinara  za organizaciju Boks revije i Međunarodnog takmičenja u bazenskom plivanju, kao prateće manifestacije 58. Ljubičevskih konjičkih igara.

Takođe, 1. juna 2021. godine su zaključili ugovor sa lokalnom samoupravom za još 300.000 dinara za potrebe organizacije šahovskog turnira – Otvoreni kostolački Rapid festival ,,Bora Beka 2021” Kostolac.

To znači da je Sportski savez Požarevca od grada u prethodnoj godini dobio ukupno 15.477.417 dinara.

U završnom izveštaju piše da je najviše potrošeno na  kotizacije za učešće na takmičenjima – 2.273.438 dinara, slede plate, kupovina opreme,honorari, komunikacija. Godina je završena bez dugovanja,naveli su u izveštaju.

Sportski savez grada Požarevca

Zlatan Kostić, predsednik saveza, ističe da je ova organizacija zadovoljna sumom koju je grad izdvojio za poslednjih pet godina, jer se ona iz godine u godinu uvećavala. Ipak, ove godine pripalo im je 378.000 manje nego prethodne.  

,,Oseća se razlika, ali mi prilagođavamo naše funkcionisanje i programe sredstvima koje je grad u mogućnosti da nam odobri”, rekao je Kostić za E-Braničevo.

Ova organizacija podržava projekte koje sprovodi Sportski centar Požarevac i proglašava sportistu godine. Takođe radi logistiku i nabavlja opremu za klubove koji su njegovi članovi, a ima ih ukupno 91. Pored toga, najviše novca ulažu u organizovanje različitih programa i manifestacija, kao što su Biciklistička trka kroz Požarevac, Ulične gradske trke, 3x3 basket, Seoske igre i Sportske igre mladih.

Dejan Radić, tehnički sekretar, Zlatan Kostić, predsednik (u sredini) i  Dragan Nikolić, generalni sekretar Sportskog saveza Požarevca

Treći na listi klubova koji dobijaju najviše iznose od grada je FK ,,Mladi radnik 1926”, u proteklih pet godina dodeljeno mu je 56 miliona dinara. Po konkursu za finansiranje godišnjih programa u oblasti sporta u 2021. godini dobio je 13 miliona dinara. Rebalansom budžeta klub je dobio još 1.950.000 dinara, što proizilazi da je grad u ovaj klub u prošloj godini ukupno uložio 14.950.000 dinara.

Najviše novca su potrošili za honorare lica koja učestvuju u realizaciji programa - 11.273.970 dinara, zatim smeštaj i ishranu, putovanja i prevoz sportista i učesnika programa, sportsku opremu i rekvizite.

Kako piše u završnom izveštaju za 2021. program je realizovan u potpunosti, ali klub je prethodne godine imao dugovanja i to za: po dva honorara igrača i trenera u bruto iznosu od oko 2, 66 miliona dinara, potom slede troškovi prevoza igrača, smeštaj i ishrana, zatim porez za honorare igrača i trenera svih kategorija, registracije i članarine igrača u GFS, kao i dve pozajmice u iznosu od 700.000 dinara.

Takođe, klub je imao dugovanja i za druge tekuće obaveze u iznosu od skoro 260 hiljada dinara. 

Teren FK ,,Mladi radnik 1926“ u Požarevcu

Đorđije Bojatović, koji je bio predsednik Fudbalskog kluba „Mladi radnik 1926“od 2016. do 2019. godine ističe da je u tom periodu od grada dobijao novac koji nije bio dovoljan ni da se izmire osnovne obaveze.

,,Od grada smo dobijali oko 50 odsto od ukupnih naših potreba. Prostom računicom ako 20 igrača prima platu po 40.000, to je 800.000 dinara, pa ako to pomnožimo sa 10 meseci dobijemo cifru od 8.000.000 dinara. Potom je potrebno 2.000.000 za omladinsku školu, prevoz oko 3.000.000 dinara, opremu 2.000.000. Ispod toga nema funkcionisanja, a klub je, na primer, 2019. godine od grada dobio samo 8.000.000 dinara, od čega je potrebno platiti i porez. Firma ,,Minel enim” čiji sam ja direktor, kao i moji poslovni partneri u vidu sponzora, su to nadoknađivali“, tvrdi Bojatović.

Nakon njegove ostavke, kaže, klub nije imao dugova, već ga je ostavio na čvrstim i stabilnim nogama.

Međutim, Senad Marić, koji je zamenio Bojatovića i vršio tu funkciju od  2019. godine sve do novembra 2021., tvrdi suprotno, ali da je grad isključivi krivac za napravljene dugove.

,,Kada sam postao predsednik dugovi su već postojali. Mi smo 2021. godine dobili 13.000.000 dinara, a bilo je potrebno duplo više, što smo od grada i tražili, ali nismo dobili. Oni su tada obećali da će nam rebalansom budžeta to nadoknaditi i dati više novca, međutim, dobili smo samo 1.950.000 dinara. Za naše funkcionisanje potrebno je minimum 25.000.000 dinara godišnje“, kazao je Marić.

Po njegovim rečima većina klubova koji zajedno sa FK „Mladi radnik 1926“ igraju u Srpskoj ligi “Zapad”, trećem rangu takmičenja, više dobijaju od svojih gradova.

,,Fudbalski klub ,,Smederevo“ je, na primer, dobio 34.000.000, a iz rebalansa 17.000.000 dinara, a FK ,,Sloga“ iz Požege 35.000.000 dinara, a takmiče se protiv ,,Mladog radnika 1926“ u istom rangu. Požarevački klub je bio među pet klubova u ovoj ligi koji dobijaju najmanje para“, naglašava Marić.

Kaže da je glavni problem u tome što grad preko godišnjih programa u oblasti sporta finansira mnoge privatne klubove, koji apliciraju za sredstva po istim uslovima. Smatra da grad mora da uzme u obzir brojnost i rang takmičenja, te da je ovaj požarevački klub u vremenu kada je on bio predsednik imao i do 160 igrača – pioniri, kadeti, omladinci i prvi tim.

Marić je, kako tvrdi,  zbog svih ovih razloga dao neopozivu ostavku u novembru prošle godine, navodeći da ,,ne može da obezbedi bolje funkcionisanje kluba“.

Na drugoj strani, Milan Jović, član Gradskog veća, smatra da FK ,,Mladi radnik 1926“ ima veći budžet nego polovina klubova iz Srpske lige “Zapad”, da razume da je svakom klubu potrebno više novca za funkcionisanje, ali da grad izdvaja onoliko koliko može.

,,Smatram da, ako uzmemo u obzir u kojoj ligi igra FK ,,Mladi radnik 1926“, dobija dovoljno novca. To kako oni raspolažu  sredstvima, koje igrače dovode i kakve ugovore potpisuju sa njima i na koliku sumu, nije naša nadležnost i to je odluka rukovodstva kluba. Za grad je bitno da pratimo da li su oni sproveli programe za koje su konkurisali, da li ih pravdaju i troše po zakonu i planu koji su predali. Dugove iz prethodnih godina oni ne mogu da plaćaju od novca koji dobiju preko konkursa od grada, već samo od sponzorstva, donatorstva i sopstvenih prihoda. Da odvojimo i doplo više sredstava, sigurno bi tražili više“, smatra Jović.

Podseća da FK ,,Mladi radnik 1926“ besplatno koristi gradski stadion, kojim upravlja Sportski centar Požarevca i da u njegovim prostorijama ne plaćaju vodu i struju, te je to još jedna vrsta pomoći za ovaj klub.

Da li je FK ,,Mladi radnik 1926“ još uvek u dugovima i da li je dovoljan novac dobijen od grada ove godine, s obzirom da je iznos za 2.000.000 veći u odnosu na 2021. godinu, pokušali smo da saznamo od Željka Kranjčevića, koji je na mesto predsednika ovog kluba došao ove godine. Međutim, bezuspešno. Posle više pokušaja da ugovorimo termin za razgovor i obećanja da će dati izjavu, do toga ipak nije došlo.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Pravo javnosti da zna” koji sufinansira grad Požarevac po osnovu  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2022. godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top