U toku postupak osnivanja Lokalne fondacije Braničevskog okruga

Požarevac

Društvo

U toku postupak osnivanja Lokalne fondacije Braničevskog okruga

Foto: logo

How Good Of A Friend Are You Really?

Na inicijativu nekoliko građana iz Požarevca, Kučeva, Golupca i Petrovca na Mlavi pokrenuta je procedura za osnivanje Lokalne fondacije Braničevskog okruga (LFBO).

Incijativnu grupu za osnivanje Lokalne fondacije Braničevskog okruga čine Milena Stanimirović, pravnica, Andrijana Stojanović, trgovački tehničar i Slobodan Stokić, turistički vodić.

“Na ideju za osnivanje LFBO smo došli uočavanjem potreba za postojanjem okružne lokalne fondacije, a kroz volonterski rad na projektima udruženja “Zelena oaza” Kučevo i “Kučevska inicijativa”, rekao je Stokić za E-Braničevo.

Cilj fondacije je prikupljanje sredstava putem pojedinačinih donacija, organizovanje donatorskih događaja, povezivanje sa poslovnim sektorom koji posluje na teritoriji Braničevskog okruga, jedinicama lokalne samouprave, obrazovnim i verskim institucijama.

“Male građanske i komšijske inicijative koje će biti podržane od strane Lokalne fondacije Braničevskog okruga su širokog spektra i kreću se od malih projekata u domenu zaštite životne sredine, zatim umetnost i kultura, prava žena, nauka i obrazovanje, lokalni razvoj, zdravlje, rekreacija i sport, poljoprivreda, ribolov, šumarstvo, zaštita prava životinja, pomoć u urgentnim situacijama i ostalo”, rekao je Stokić.

Sedište fondacije biće u Požarevcu, a upravni odbor činiće članovi koji su predstavnici građanskog i poslovnog sektora iz svih opština sa teritorije okruga.

“Osnivanje Lokalne fondacije Braničevskog okruga je proces koji će trajati najmanje 18 meseci, a najviše 24 meseca tokom kojih će inicijatori i članovi koji budu podržavali LFBO prolaziti kroz niz edukacija za rad i upravljanje fondacijom”, istakao je Stokić.

Lokalna fondacija Braničevskog okruga se osniva u okviru projekta “Fondacija našeg kraja” kojim rukovodi “Trag fondacija”.

“Na misiji osnivanja Lokalne fondacije Braničevskog okruga, za čije je osnivanje u skladu sa zakonom neophodno prikupiti osnivački kapital u visini od 15.000 evra, prvi u nizu biće događaj u Kučevu 29. maja. U 19 časova i 30 minuta, na adresi Svetog Save 72 u Kučevu u dvorištu kuće Slobodana Stokića biće otvorena donatorska izložba “Šik šajkača i tapiserija” umetnice Zagorke Stojanović. Ovaj događaj će uveličati nastup najpopularnijeg džez i world music benda "Naked" iz Beograda”, najavio je naš sagovornik.

 Više o postupku osnivanja pročitajte OVDE.

To Top