Udruženi građanski pokreti kritikuju način dodele pomoći od 100 evra

Braničevo

Saopštenja

Udruženi građanski pokreti kritikuju način dodele pomoći od 100 evra

Foto: Pixabay

How Good Of A Friend Are You Really?

Članice Udruženih građanskih pokreta izdale su saopštenje kojim izražavaju zabrinutost povodom uredbe koju je usvojila Vlada Srbije u pogledu načina na koji bi se delila državna pomoć u iznosu od 100 evra.

U saopštenju navode da baveza prijavljivanja za ovu pomoć svih građana osim penzionera i socijalno ugroženih ukazuje na neozbiljnost procedure i podložna je manipulacijama. Obrazloženje koje su dali ministar Mali i predsednik Vučić da su mnogi izjavili da neće uzeti novac takođe je neozbiljno i više priliči čaršijskoj priči, nego vođenju državnih poslova i dobroj državnoj upravi. Odricanje ili prihvatanje  državne pomoći ne može se pretpostavljati na osnovu poziva telefonom ili njegovog izostanka, niti je način kojim se poštuje dignitet građana. Takođe, izražavamo bojazan da je na ovaj način nemoguće ispratiti tokove novca, te je nemoguća provera tačnosti podataka o podeli pomoći, saopštavaju udruženja: Jasno i glasno Požarevac, Lokalna alternativa Vrbas, Samo lokalno Bečej, Pravo na pravo Niš i Građanski preokret Zrenjanin.
 
Oni zahtevaju da država uspostavi jasne kriterijume podele koji su lako proverljivi. 

Smatramo da u dodeli pomoći mora biti načinjena razlika između različitih socijalnih kategorija i da najviše iznose jednokratne pomoći treba da dobiju građani koji su  ekonomski najugroženiji, dakle oni sa malim primanjima ili bez primanja, te da je za  te  građane iznos od 100 evra nedovoljan da sanira štetu gubitka posla ili značajnog dela zarade usled epidemije. Smatramo, takođe, da je podela ove pomoći i sama po sebi simbolična i deo predizborne kampanje predsednika Vučića. Srbiji je potreban ozbiljan ekonomski program i strategija za izlazak iz recesije koja neminovno sledi, a koja je pospešena nizom neselektivnih i nevizionarskih mera tokom dosadašnjeg trajanja vanrednog stanja, navode ova lokalna udruženja.
 

 
 

To Top