Uručeno 240 auto sedišta

Požarevac

Događaji

Uručeno 240 auto sedišta

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Uručena sedišta roditeljima dece rođene od juna do oktobra 2019. godine. Pozvano je 240 roditelja.

Grad Požarevac je u prethodne tri godine podelio 1.400 sedišta. To je prvi korak da se deca prevoze na bezbedan način. Nacionalnom strategijom bezbednosti saobraćaja do 2021. godine zacrtano je da ne nastrada nijedno dete u saobraćajnim nezgodama. To je vrlo teško ostvariti.

Sa dodele auto sedišta

Grad je poklanjao sedišta, ali ta sedišta nisu korišćena ili možda jesu ali ne na prvi način. Nakon toga usledila je ideja da se uz dodelu sedišta  organizuje i edukacija roditelja, na kojoj im se objašnjava zašto je važno korišćenje auto sedišta u koliko će se povećati bezbednost najmlađih učesnika u saobraćaju.

Predavanje o bezbednosti

„Ispunjenje cilja da ne bude stradale dece ne može se ostvariti samo kupovinom auto sedišta, neophodna je jedna šira kampanja za bezbednost dece u saobraćaju u koju treba da se svi uključe, pre svega predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, Policijska uprava, centri za obuku vozača, auto škole i svi oni koji se bave saobraćajem. Bitno je da daju svoj doprinos kako bi se maksimalno povećala bezbednost učesnika u saobraćaju“, rekao je Dragan Stojanović, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja.

 

U ovu porodicu su stigle dve bebe

Marijana Jovanović, predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada, navela je da je Požarevac dobar primer jer je podelio ovoliko auto sedišta, ali je i prepoznao važnost edukacije, odnosno da roditelji ne samo preuzmu auto sedišta, već i da nauče da ga pravilno koriste.

„Od početka godine desetoro dece je poginulo u saobraćaju, od toga sedmoro su bili putnici u automobilu, dvoje biciklista i jedan pešak. Pomenutih sedmoro dece vozili su se sa svojim roditeljima, kada bi trebalo da budu najbezbedniji, a stradali su jer nisu adekvatno prevožena. Od tih sedmoro, petoro dece je bilo u auto sedištima, tri deteta su izletela iz auto sedišta, što znači da uopšte nisu bila vezana, a dvoje je sa sve auto sedištem izletelo iz automobila, što znači da sedište nije bilo dobro pričvršćeno. Sve to govori u prilog tome da nije bitno samo imati sedište, već ono služi da sačuva život u saobraćajnoj nezgodi. Ako jedan život uspemo da spasemo ovakvim predavanjima, biće dobro“, rekla je Jovanović, koja je sa kolegama kasnije održala predavanje o bezbednosti.

To Top