Uspešna godina za JU “Sportski centar” Požarevac

Požarevac

Društvo

Uspešna godina za JU “Sportski centar” Požarevac

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Protekla godina za Sportski centar Požarevac bila je veoma uspešna, a obeležili su je mnogobrojni sportski i zabavni programi koje je ova ustanova organizovala ili bila domaćin.

Sa direktorom JU “Sportski centar Požarevac” Tomicom Stojanovićem, razgovaramo o tome šta je obeležilo 2023. godinu i kakvi su planovi za ovu.​

Tomica Stojanović

Koji su događaji obeležili 2023. godinu?

Biće teško neke od njih izostaviti, ali podsetiću na Sedmojulski turnir u futsalu na stadionu malih sportova, pa zatim na istom mestu i boksersku reviju sa asovima ringa. Takođe, ove godine smo otvorili i boks salu, te se nadam dodatnom razvoju ovog sporta u našem gradu. I ostali borilački sportovi imali su svoja važna takmičenja, uz redovne utakmice svih ostalih klubova i sportova. Imali smo uspešne turnire u basketu i malom fudbalu 3x3, a koji su bili direktno prenošeni na televiziji Arena, što je bila velika reklama i za čitav grad. Želeći da negujemo sećanja i na sportiste koji više nisu među nama, otvorili smo svoja vrata i za memorijale “Jovica Ristić”, “Toplica Ilić”, “Branimir Bane Jocić” i “Ivan Simić”. Važan događaj je i futsal utakmica koja je bila u sklopu obeležavanja jubileja – 40 godina od osnivanja naše ustanove. Videli smo neke od legendi “Crvene zvezde”, među kojima i Nikolu Žigića, Boška Đurovskog, Marjana Markovića... Od 27. do 30. decembra organizovan je i novogodišnji vašar koji smo ove godine nazvali “Zimske čarolije”. Nekoliko dana ranije krenuo je sa radom i autodrom koji je postavljen ispred Sportskog centra. Dobre odnose sa resornim ministarstvom, Olimpijskim komitetom Srbije i Sportskim savezom Srbije potvrdili smo i kod organizacije Evropske nedelje sporta, zbog čega smo dobili i zahvalnicu.

Školica sporta je jedan od projekata koji je pokrenuo Sportski centar. Da li ste zadovoljni rezultatima?

Školica je opravdala svoje postojanje, jer iz nedelje u nedelju naši instruktori, profesori fizičke kulture, usađuju najmlađim sugrađanima ljubav prema sportu i fizičkoj aktivnosti. Školica je potpuno besplatna i program je usmeren na decu predškolskog uzrasta. Pored njihovih prvih sportskih koraka, kao rezultat imamo veliki broj dece kod kojih je prepoznat afinitet prema određenim sportovima. Mališani najpre kroz zabavu savladavaju osnovu bazičnih sportova, koja današnjim generacijama usled načina života, uveliko nedostaje u tom uzrastu.

Kojim ste se još aktivnostima usmerili na mlađe sugrađane?

Tokom marta smo zajedno sa našim stonoteniskim klubovima organizovali “Jola Kup” za mlađe kategorije koji je okupio vrhunske igrače iz čitave zemlje. Mesec dana kasnije, na prostoru TC “Velibor Vasović” održan je i dvodnevni, prvi “Kup Požarevac 2023.” u fudbalu za mlade igrače u kome je učestvovalo 10 ekipa, među kojima je bila i “Crvena zvezda” iz Beograda. Mesec maj je, kada su mladi sportisti u pitanju, obeležilo kadetsko prvenstvo u odbojci. Pored toga, organizovali smo i program za mlade. Za učenike osnovnih i srednjih škola otvorili smo naše kapije tokom zimskog raspusta, kako bi se mogli nesmetano baviti određenim sportovima, uz prisustvo trenera koji su im pomagali da se usavrše. U okviru “Sportskog mini raspusta” bili su zastupljeni košarka, fudbal, rukomet, odbojka, stoni tenis i zumba, a sve je bilo besplatno.

Mesec maj je, između ostalog, obeležilo i školsko okružno takmičenje u atletici, a kada govorimo o deci iz vrtića, radovali smo se svi zajedno na njihovoj “Balonijadi” i “Vitaminijadi”. Zajedno sa školicom folklora “Bambi”, održan je i prvi festival folklora za decu “Etno festić” na kome je nastupilo sedam ansambala iz naše okoline. Nedavno smo bili domaćini i plesnog takmičenja “Amadeus fest”, sa više stotina mladih učesnica u organizaciji baletskog studija “Amadeus” iz Požarevca.

Ove godine održano je više koncerata koji su obradovali sugrađane. Koji su bili najposećeniji?

Sugrađanke najviše pamte sjajnu atmosferu na osmomartovskom koncertu Nikole Rokvića u Sportskom centru koji je za sve dame bio besplatan, u čemu nam je pomogao i naš osnivač grad Požarevac. Posećena je bila i Majska gitarijada koja se ove godine održavala na Stadionu malih sportova. Na istom mestu je u avgustu održana di-džej žurka “Devedesete”, koja se ponovila i u Sportskom centru početkom novembra. Odlična je atmosfera bila i na besplatnom koncertu Nevene Božović na Stadionu malih sportova krajem avgusta, koji je bio poklon mladima iz Požarevca i inostranstva od strane Ministarstva bez potrfelja za dijasporu.

Tu je i veliki jubilej - 40 godina od osnivanja SC Požarevac. Kako će on biti obeležen ove godine i hoće li biti nekih novina u radu ustanove?

Očekuje se dobra sezona na renoviranom otvorenom gradskom bazenu. Sportski centar će spremiti niz programa koji će se na bazenu dešavati. Takođe,  u ovoj godini ćemo raditi na dodatnom proširenju Trenažnog centra “Velibor Vasović” gde su planirana još dva terena. Dobijene su i potrebne dozvole za uređenje prostora sportskim i zabavnim sadržajem u nekadašnjem “Bambi parku” kao i lokacijske dozvole za budući zatvoreni bazen. Pored tih radova, Sportski centar Požarevac nastaviće u istom maniru da organizuje razne sportske, zabavne i muzičke događaje.

Srećni novogodišnji i božićni praznici, želim vam puno zdravlja, uspeha i sreće.

To Top