Vakcinisani korisnici staračkih domova, sledeći su zdravstveni radnici

Braničevo

Društvo

Vakcinisani korisnici staračkih domova, sledeći su zdravstveni radnici

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Protekle nedelje vakcinasani su korisnici domova za stare, a sutra počinje imunizacija zdravstvenih radnika u Braničevskom okrugu.

U prethodnom periodu obavljeno je vakcinisanje osoba koje su korisnici državnih i privatnih domova za stare u Braničevskom okrugu Fajzer Biontek vakcinom koja je kombinovana, kaže za portal E-Braničevo dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

“Imunizaciju su u staračkim domovima obavile mobilne ekipe domova zdravlja pod nadzorom stručnih ekipa iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u skladu sa stručno-metodološkim uputstvom. Vakcina nije obavezna, već preporučena, tako da su sve osobe koje su vakcinisane dale pismenu saglasnost da žele da prime vakcinu. Imunizacija je protekla u najboljem redu, a revakcinacija je planirana je za tri nedelje”, kaže dr Jovanović.

Po njenim rečima, sutra u Zavod stižu vakcine kompanije Fajzer Biontek i vakcinacija zdravstvenih radnika će početi istog dana, eventualno u sredu ukoliko stignu kasnije u toku dana.

“Napravljen je spisak za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama i sutra očekujemo da stigne 265 vakcina kompanije Fajzer Biontek i dodatnih 80 doza za ustanove u Stamnici i Velikom Popovcu. Vakcinacija će se u zdravstvenim ustanovama odvijati na unapred definisanim punktovima”, kaže direktorka Zavoda.

Vakcinaciju će vršiti zdravstveni radnici domova zdravlja pod nadzorom stručnih ekipa iz Zavod za javno zdravlje Požarevac.

Kako objašnjava, ove prve doze vakcina predviđene su za zdravstvene radnike koji su najviše izloženi riziku, odnosno za one koji rade u crvenoj zoni. Nakon toga, sledi imunizacija po prioritetnim grupama, a što se tiče zdravstvenih radnika sledeće nedelje će se nastaviti sa imunizacijom. Oni koji su preležali koronavirus i imaju antitela neće biti vakcinisani sada.

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac očekuju da tokom januara dobiju rusku i kinesku vakcinu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top