VEROVANJA: Homoljsko selo i izvor “leče” neplodnost (FOTO)

Žagubica

Društvo

VEROVANJA: Homoljsko selo i izvor “leče” neplodnost (FOTO)

Foto: A.M., privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Medveđica je najmanje selo u opštini Žagubica. Prema poslednjem popisu, u 12 domaćinstava živi 35 punoletnih stanovnika. Međutim, meštani su ubeđeni da ovo selo leči i podstiče plodnost, što dokazuju i domovi sa petoro i šestoro dece.

Slavica Bosijoković iz Medveđice rodila je pet ćerki. Sada ima 13 unučadi, a najmlađe se rodilo pre četiri meseca. Kaže, još toliko unučića, pa će biti zadovoljna.

“Ja verujem u Medveđicu, da ona leči i pospešuje plodnost. Ko voli da radi da bi imao dovoljno da odgaja svoju decu, može da ih ima sto, ne samo pet. Ali da obezbedi dovoljno za tu decu, ”kaže ona.

Optimisti koji smatraju da Medveđica podstiče plodnost veruju da je presudan svež, zdrav i nezagađen vazduh. Selo je razuđeno i okruženo šumama.

Idilično domaćinstvo u Medveđici. Kroz brdoviti i šumoviti teren protiče i rečica

Slavica je sa porodicom nekada živela na brdu, najvišem delu Medveđice. U vreme kada je rađala ćerke, gajili su ovce i krave.

“Čuvala sam 30 ovaca. Kolevku nosim na leđima, jedno vodim za ruku, ostali mi pomažu. Tako sam ih sačuvala iako sam sve vreme radila”, seća se ova meštanka koja u Medveđici živi 46 godina i smatra da nigde nema lepšeg života. Tu se udala i preselila se iz Siga.

Ona smatra da nije dobro što danas žene čim zatrudne, odmah prestanu da rade. “Za njih je mnogo bolje da pomažu na imanju i u kući, kako bi dete bilo “žilavije”, a samim tim i zdravije.”

Medveđica “leči” neplodnost

Igor Njamčić i njegova supruga Sandra pokušavali su da začnu dete dve godine. Međutim, to im nije pošlo za rukom. Tokom devet godina odlazili su na preglede kod brojnih lekara u Srbiji i u inostranstvu.

“Borba da dobijemo bebu trajala je devet godina, ali bezuspešno. Žena i ja smo već doneli odluku da nećemo imati dece. Odustali smo od lekara, zanemarii sve analize i preglede tokom cele 2015. godine,” priča Igor.

Tada je odlučio da dva meseca provedu u Medveđici, jer je čuo priču da specifično strujanje vazduha u tom selu leči neplodnost.

Igor Njamčić sa porodicom

“To je promenilo moj život. Svako jutro sam ustajao rano i šetao poljanom gde je koncentracija vazduha veoma neobična. Sve je to uticalo da već u decembru 2015. godine moja supruga zatrudni i 8. septembra 2016. rodila se naša beba”, objašnjava Igor i naglašava:

“Uvek ću tvrditi da je strujanje vazduha  i voda u selu Medveđica meni i mojoj supruzi podarilo ljubav, sreću i radost. Svakom paru koji ima muke kao sto sam ja imao, preporučio bih da ode u malo selu zvano Medveđica, jer sam 100 % siguran da će i njima pomoći,” savetuje on.

Predsednik opštine Žagubica ima šestoro dece

Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica, otac je šestoro dece. Medveđica je njegovo rodno selo i on tvrdi da su svi koji ovde borave plodniji.

Safet  Pavlović je iz Medveđice i ima šestoro dece

“Pozivam sve koji imaju problem da budu nekoliko dana u Medveđici. Idealno je u paru, mada je dovoljno i da muškarac ovde živi sam mesec dana. Najbolje tokom proleća. Ima smeštajnih kapaciteta u lovačkom domu, ”poziva predsednik.

Medveđica nije jedino mesto koje povećava natalitet

Za izvor Stojanje u Selištu kod Žagubice lokalno stanovništvo je uvereno da takođe leči nepolodnost.

Verovanje kaže da ako mladi par dođe na izvor u trenutku kada voda krene, pomole se bogu, zamole Stojanje da im pomogne da imaju dece, umiju se i “prave decu” pored izvora dok voda teče– to će se i ostvariti.

Vrelo homoljske potajnice nalazi se u spletu korena stare bukve, hrasta i cera

U pitanju je potajnica, periodični, intermitentni izvor. Iz jedne potajnice voda izvire određeni vremenski period, nakon čega nastaje prekid, koji se meri minutima ili satima, posle čega voda ponovo počinje da izvire. Uglavnom zavisi od količine padavina ili topljenja snega.

Vrelo homoljske potajnice nalazi se u spletu korena stare bukve, hrasta i cera, na 464 metara nadmorske visine.

Koliko je poznato, prvi je opisao Jovan Cvijić u Glasniku Srpske kraljevske akademije, 1896. godine. Sistematično, primenom naučnog aparata i merenjima, ustanovio je intermitentnost izvora i njegov satni ritam: otvor vrela prečnika je 70 centimetara, podzemni rezervoar puni se četrdesetak minuta, a nakon toga voda teče dok ne istekne puni sat.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “ Mitovi i legende Homolja” po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019.godini.

-Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica.

To Top