Za godinu dana 70 žena obolelo od raka dojke u Braničevskom okrugu

Braničevo

Zdravlje

Za godinu dana 70 žena obolelo od raka dojke u Braničevskom okrugu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, oktobar se obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Rak dojke predstavlja najčešće dijagnostikovano maligno oboljenje širom sveta. Svaka osma osoba u svetu sa postavljenom dijagnozom maligne bolesti je imala dijagnozu karcinoma dojke. To je najčešći uzrok smrti kod žena širom sveta i peti najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod oba pola zajedno.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ, rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji.

U prethodnom petogodišnjem periodu u proseku svake godine se registruje oko 4500 novoobolelih žena. U istom periodu, u proseku su od karcinoma dojke umrle 1723 žene.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji, 2020. godine registrovano je 4368 novoobolelih i 1782 umrle žene od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 64,5 na 100.000, a stopa umiranja 20,3 na 100.000 žena.

Takođe 2020. godine, broj novoobolelih žena od raka dojke bio je u Braničevskom okrugu 70, a u Podunavskom okrugu 100. Broj umrlih žena od raka dojke u Braničevskom okrugu iznosio je 25, a u Podunavskom okrugu 45, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top