Rak dojke najčešći maligni tumor

Braničevo

Zdravlje

Rak dojke najčešći maligni tumor

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, oktobar se obeležava u mnogim zemljama širom sveta. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ, rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji.

Karcinom dojke je najčešći uzrok smrti kod žena širom sveta i peti najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod oba pola zajedno.

Prema poslednjim podacima registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je 2021. godine registrovano 4.447 novoobolelih žena, a umrlo je  1.765.

Prema kriterijumima Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, ciljnu populaciju u organizovanom skriningu čine žene uzrasta od 50 do 69 godina. Ciklus organizovanog skrininga traje dve godine, a skrining test je mamografija – rendgenski snimak dojki.

Jedan od specifičnih ciljeva Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke je podizanje svesti žena o značaju redovnih preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i informisanje o značaju skrininga.

Više o tome OVDE.

To Top