Zašto se čekalo na košenje groblja i uklanjanje oštećenih stabala

Požarevac

Društvo

Zašto se čekalo na košenje groblja i uklanjanje oštećenih stabala

Foto: I.J., Prijatelji Čačalice, S. F.

How Good Of A Friend Are You Really?

Krajem prošle nedelje jedna naša čitateljka poslala nam je fotografije visoke trave na Novom groblju u Požarevcu, dobili smo informacije da je ista situacija i na Starom groblju, a stigle su nam i fotografije polomljenog drveća na Čačalici. Tim povodom kontaktirali smo JKP „Komunalne službe“ Požarevac koje je zaduženo za održavanje groblja i Čačalice.

Na fotografijama koje nam je poslala naša čitateljka vide se grobovi koji su zarasli u korov na Novom groblju u Požarevcu i, kako tvrdi, ne može da im priđe, a tu su sahranjeni njeni najbliži, otac i baka. Ista situacija je, po rečima jednog našeg čitaoca, i na Starom groblju u Požarevcu.

Grobovi obrasli korovom

Po rečima dr Srđana Filipovića, rukovodioca tehničkog sektora u JKP „Komunalne službe“ Požarevac, postoji određena dinamika košenja groblja, međutim, zbog obilnih padavina koje su dovele do bujanja vegetacije, kao i uklanjanja posledica oluja koje su zadesile Požarevac u julu i angažovanja radnika ovog preduzeća u aktivnostima vezanim za afričku kugu svinja, radilo se po prioritetima.

„Ove godine vegetacija je daleko brže rasla zbog velike količine padavina. Umesto predviđenih 10 košenja bilo je potrebno 12, a mi za ta dva dodatna košenja nemamo dovoljno ljudskih kapaciteta. Radnici pokose jedno groblje, drugo počnu da kose, treće još uvek nisu ni počeli, a na prvom je opet narasla trava. Imali smo nekoliko prijava građana da je visoka trava oko grobnica i iako smo bili mnogo opterećeni poslom uspeli smo juče i danas da pokosimo travu na grobljima“, kazao je Filipović za E-Braničevo.

Ovako danas izgleda Novo groblje

On je još napomenuo da se komunalno preduzeće uvek trudi da groblje bude uređeno kada su veći praznici, zadušnice, jer su tada veće posete, i podsetio je da su građani dužni da sređuju svoje grobno mesto, a ovo preduzeće da uređuje staze. 

Uređeno i Staro groblje

Usled oluje došlo je do oštećenja pojedinih stabala na Čačalici. Iz Ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“ izrazili su zabrinutost da bi moglo doći do povrede građana ukoliko se oštećena stabla i grane ne poseku.

Polomljeno stablo

Filipović je upoznat sa tom situacijom i kaže da su iz njihove službe pregledali kritično drveće nakon oluje. Pošto su ustanovili da ne ugrožavaju ljude i imovinu nije se odmah pristupilo seči drveća.

„Redovno radimo na održavanju Čačalice, ali postoje prioriteti. Tokom dva olujna dana u julu imali smo brojne intervencije, princip delovanja je bio da se najpre osposobe glavne saobraćajnice, a njih pet je bilo presečeno padom sedam stabala. Redom smo otklanjali posledice štete iz centra grada, pa na periferiji, a tek sad je došla na red Čačalici. Uz redovan rad,  bilo nam je potrebno tri nedelje, možda čak i malo duže, da otklonimo posledice oluje. Imamo ograničene resurse i moramo raditi po prioritetima“, objasnio je Filipović.

Došlo na red uređenje Čačalice

On tvrdi da je Čačalica sada uređena i bezbedna za građane.

To Top