Zbog nepoštovanja kovid mera izdato više od 9.000 kazni

Braničevo

Društvo

Zbog nepoštovanja kovid mera izdato više od 9.000 kazni

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije i predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Marija Obradović izjavila je danas da su inspekcije u proteklih godinu dana obavile više od milion nadzora i izdale preko 9.000 prekršajnih naloga.

Obradović je, nakon sednice pomenute komisije, na kojoj je ujedno obeleženo i godinu dana rada Radne grupe za kontrolu protivepidemijskih mera kovid 19, istakla da je važno da rad inspekcija bude prepoznat i vidljiviji u javnosti.

Ona je ukazala na to da će svih 46 inspekcija u Srbiji nastaviti da intenzivno vrše nadzor nad primenom protivepidemijskih mera, na prvom mestu kada je privreda u pitanju, a zatim i građani.

Namera nije da se kažnjava po svaku cenu, već će inspekcije raditi preventivno, posebno u svetlu uvođenja kovid propusnica, podvukla je ministarka i izrazila uverenje da će ove propusnice pomoći kao mera promene svesti i ponašanja građana i privrede.

Obradović je ocenila da protivljenje ovoj meri nije dobro, jer njom pokušavamo da suzbijemo dalje širenje virusa, i ponovila da će inspekcije tokom vikenda raditi savetodavno, a da će se od ponedeljka krenuti sa prekršajnim nalozima.

Juče je organizovana posebna obuka za sve inspektore u Srbiji o tome na koji način će se obavljati kontrola kovid propusnica, prenela je ona i iskazala zahvalnost svim inspektorima na svim nivoima na odgovornom radu u protekloj godini.

Istovremeno, Obradović je poručila da resorno ministarstvo nastavlja rad na reformi inspekcija, iznalaženju rešenja za zapošljavanje 1.000 inspektora koji u sistemu nedostaju, ali i rad na rešavanju statusnih pitanja inspektora.

Za godinu dana inspekcije su izvršile gotovo milion nadzora i izdale 9.000 prekršajnih naloga. Utvrđeno je više od 30.000 nepravilnosti, od kojih se najveći broj odnosi na nenošenje lične zaštitne opreme.

Najveći broj kazni, 90 odsto, izrečeno je tržnim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima, i to najviše u Beogradu, dok je Moravički upravni okrug bio najbolji u kontroli primene ličnih mera zaštite, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

To Top