Zimski raspust u muzeju

Požarevac

Događaji

Zimski raspust u muzeju

Foto: S.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

U renoviranom galerijskom prostoru Legata Miodraga Markovića, u periodu od 11. do 13.februara, Narodni muzej Požarevac organizovao je edukativno-kreativnu radionicu „Napraviću ti ram, lepa sliko!“.

Učesnici ovog programa bili su učenici viših razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“, kao i mlađi, verni ljubitelji umetnosti.

Celinu trodnevne radionice činilo je više delova. Započeta je razgovorom o životu Miodraga Markovića. Deca su se upoznala ko je bio njihov sugrađanin, darodavac spomen zbirke, na osnovu čega su iznela zanimljiva poređenja ko bi danas bio Miodrag Marković i kako ga doživljavaju. Deo debate odnosio se i na život umetnika u međuratnom periodu, kao i život Legata.

Stvaralaštvo mladih umetnika

Nakon ovog dela učesnici su sa stalne postavke odabrali delo koje je ostavilo na njih najveću impresiju i preneli ga na svoje platno.U toku oslikavanja deca su nešto više saznala o samim autorima dela, primenila tehnike u kojimado tada nisu stvarala, a realizatori radionice čuli koje su određene potrebe, interesovanja i stavovi mladih.

Poslednji deo rada odnosio se na priču o ulozi rama i njegovom odnosu sa slikom, kao i pravljenje ramova za prethodno oslikana dela malih umetnika.

Ova radionica označila je samo početak bogatog programa sa decom i mladima koji Narodni muzej Požarevac planira u prostoru Legata u tekućoj godini. U realizaciji radionice učestvovale su: profesor likovne kulture u OŠ „Dositej Obradović“ Jovanka Likar, viši kustos istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac Marina Radosavljević i kustos, autor programa Biljana Milosavljević Pićurić.

To Top