Simboličnim orezivanjem vinove loze počela proizvodnja vina (FOTO)

Požarevac

Događaji

Simboličnim orezivanjem vinove loze počela proizvodnja vina (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Orezivanjem vinove loze i zalivanjem čokota vinom na praznik Sveti Trifun nastavljena tradicija u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu.

Sveštenik Ivan Životić osveštao je vinovu lozu da se u vinogradu ne bi dogodila nekakva šteta. Vinogradari su prvi put ove godine izašli u vinograde i orezali vinovu lozu. Prema predanju Sveti Trifun je stavio ugarak u zemlju i tako je zagrejao, potom su krenuli biljni sokovi, a samim tim i vegetacija većine biljaka. Orezivanjem loze i zalivanjem čokota vinom, po narodnom verovanju, vinogradu se vraća snaga posle dugog zimskog perioda, kako bi u proleće počeli bujati. Orezivanjem vinograda započeta je vinarska proizvodnja.

Rezanje slavskog kolača

„Poljoprivredna škola poseduje vinograd od  tridesetak ari, zastupljene su uglavnom vinske sorte grožđa „Kaberne sovinjon“, „Merlo“, „Game“ i „Tamnjanika“. Vinograd održavaju i neguju učenici koji pohađaju smer poljoprivredni tehničar, a sav rod prerađuje se u maloj školskoj prerađivačkoj radionici, gde učenici smera prehrambeni tehničar proizvode vina“, rekla je Vesna Jović, profesor voćarstva i vinogradarstva u Poljoprivrednoj školi.

 

Vinograd se prostire na tridesetak ari

Vinari simbolično za svoju slavu otvaraju burad sa mladim vinom. Po rečima Nataše Radivojević, profesorke prehrambene tehnologije u Poljoprivrednoj školi, vreme od berbe koja je krajem septembra ili početkom oktobra do sredine februara idealno je vreme za neophodne procese.

„Vino je prošlo kroz fermentaciju i ostale tehnološke procese i spremno je za degustaciju kako bi se utvrdio kvalitet i koliko nam je godina bila uspešna“, kazala je Radivojević.

 

Simboličnim orezivanjem vinove loze počela vinarska proizvodnja

Vina iz Poljoprivredne škole osvojila su zlatnu medalju na Sajmu etno pića i sireva koji se održava u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Požarevcu. Na ovogodišnjem sajmu, koji je planiran za 29. februar, škola će predstaviti crveno vino „Kaberne sovinjon“ i belo „Tamnjaniku“.

Nagrađivano vino

Po predanju, ako na Svetog Trifuna pada kiša ili sneg biće rodna godina, a sudeći po današnjim vremenskim prilikama vinogradari se mogu nadati dobroj godini. Svetog Trifuna slave brojne srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se mole da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

To Top