ZZJZ Požarevac: Počelo sa radom Savetovalište za ishranu

Požarevac

Zdravlje

ZZJZ Požarevac: Počelo sa radom Savetovalište za ishranu

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac počelo je sa radom 8. novembra Savetovalište za ishranu. Preglede obavljaju lekari specijalisti higijene, a prethodno je potrebno zakazati pregled i pribaviti uput lekara.

Pravilna ishrana je jedan od bitnih preduslova dobrog zdravlja. Svaka osoba, po polu, godinama, stanju zdravlja i dnevnim aktivnostima, ima specifične potrebe u pogledu izbora namirnica i njihove ukupne energije.

Učestalost nutritivnih faktora rizika u populaciji naše sredine (visoka stopa morbiditeta i mortaliteta od hroničnih masovnih nezaraznih bolesti - kardiovaskularnih i malignih oboljenja, šećerne bolesti) bila je podstrek za uvođenje savetovališnog rada u oblasti pravilne ishrane.

Preglede u Savetovalištu obavljaju četiri lekara specijalista higijene,  svake srede u terminu 15 - 19 časova, i to:

  • prva sreda u mesecu: dr Teodora Đurić, 064/873-40-00
  • druga sreda u mesecu: dr Snežana Plećević, 064/873-40-40
  • treća sreda u mesecu: dr Svetlana Novaković, 064/864-90-76
  • četvrta sreda u mesecu: dr Tanja Mitić, 064/864-90-80.  

Osnovna delatnost Savetovališta za ishranu je prevencija nutritivnih faktora rizika kod zdravih pacijenata i medicinska nutritivna terapija patoloških stanja.

Rad sa pacijentima u Savetovalištu je individualan ili u vidu grupne terapije, a zasnovan je na principima Svetske zdravstvene organizacije, čija osnova je obezbeđivanje nutritivno vredne, raznovrsne i izbalansirane ishrane svim kategorijama stanovništva. Preporuke za pravilnu ishranu pacijenta određuju se u skladu sa nutritivnim preporukama i principima medicinske dijetetike, a na osnovu opšteg i zdravstvenog stanja osobe, njegove dnevne fizičke aktivnosti, kao i rizika od oboljevanja od određenih bolesti obzirom na porodičnu anamnezu i način života.

Pregled u savetovalištu se sastoji od: anamneze porodične, lične i anamneze ishrane uvida u laboratorijske analize (KKS, biohemijske analize, enzimi jetre, lipidni statis i urin), antropometrijskih merenja (TV,TM, TA), izračunavanja BMI, određivanja medicinske nutritivne terapije i upoznavanja sa principima pravilne ishrane i izrade jelovnika.

Zakazivanje i potrebna dokumenta

Specijalistički predled u Savetovalištu se zakazuje na brojeve telefona izabranih specijalista, radnim danima od 7 do 14.30 časova.

Za specijalistički pregled potreban je uput lekara, a ukoliko uput nije obezbeđen pregled se naplaćuje, i to: cena prvog specijalističkog pregleda iznosi 1.400, a cena kontrolnog specijalističkog pregleda iznosi 300 dinara.

 

To Top