“Čarobnjak Radmilović“ i danas očarava publiku

Požarevac

Događaji

“Čarobnjak Radmilović“ i danas očarava publiku

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Velikan srpskog glumišta Milan Caci Mihailović je sinoć u prostorijama Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu govorio o legendi Zoranu Radmiloviću predstavljajući svoju knjigu „Čarobnjak Radmilović”.

Ovo je prva promocija u požarevačkoj biblioteci u ovoj sezoni, zbog čega je publika bila malobrojna. Međutim, svi prisutni su imali priliku da od jednog glumca, pisca i kolege čuju priče i anegdote u kojima je učestvovao veliki glumac Zoran Radmilović.

Milan Caci Mihailović, autor knjige

Prema rečima autora knjige, Zoran Radmilović je izuzetno prisutan i danas, gledaju se njegove snimljene predstave, televizijske drame, filmovi, prenose se sa kolena na koleno događaji u kojima je bio glavni učesnik.

,,Zoran je bio velika inspiracija, za mnoge slikare, vajare, pesnike. Davno je neko rekao da, ako bi morali najkraće da kažemo šta je taj Radmilović u svojoj profesiji bio i ostao, onda bi to bile samo dve reči – elementarna nepogoda, u najlepšem smislu. Umetnik koji je u glumi pomerio sve, do neslućenih razmera. Njegove poruke su upečatljive, sveže su i danas opominju, još samo da se pojavi na vratima bifea Ateljea 212“, rekao je Mihailović.

On ističe da se specifičnost Radmilovića ogledala u tome što on nije samo igrao, već se igrao u pozorištu.

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 1933. godine. Odigrao je neke od najupečatljivijih uloga u jugoslovenskoj kinematografiji, a ostao je upamćen po ulozi u predstavi „Radovan treći”, koja se igrala u Ateljeu 212 u Beogradu. Zbog tog ostvarenja je dobio titulu kralja improvizacije. U znak sećanja osnovana je manifestacija pod nazivom „Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru.

To Top