Bogat kulturni program u Rabrovu i Gradištu  posvećen Žanki Stokić

Braničevo

Događaji

Bogat kulturni program u Rabrovu i Gradištu posvećen Žanki Stokić

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U ponedeljak, 24. januara, „Kulturni epicentar“ u Rabrovu obeležava dva jubileja - 135 godina od rođenja Žanke Stokić i 120 godina od njenog prvog pozorišnog nastupa.

„Kulturni epicentar“ u saradnji sa Udruženjem građana „Žanka Stokić“ Rabrovo, Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić“ iz Velikog Gradišta i Kulturnim centrom „Vlastimir Pavlović Carevac“, dan rođenja slavne glumice obeležiće bogatim kulturnim programom.

Program će započeti u osnovnoj školi „Milutin Milanković“ u Rabrovu, u ponedeljak u 11 časova, otvranjem izložbe „Žanka Stokić“, ilustratora Igora Krstića, dobitnika mnogobrojnih nagrada. Tom prilikom biće promovisana knjiga „Poziv na bis – Žanka Stokić“, književnice Gordane Vlajić.

U 13 časova održaće se promocija knjige „Vuk Karadžić“ u Narodnoj biblioteci u Velikom Gradištu, dok se u 18 časova očekuje otvaranje ilustrovane izložbe i pozorišni igrokaz „Nušić i Žanka“ u Kulturnom centru „Vlastimir Pavlović Carevac“.

Živana Žanka Stokić rođena je u Velikom Gradištu 24. januara 1887. godine. Nakon očeve smrti i majčine odluke da se preuda, Žanka zajedno sa majkom Julkom odlazi u Rabrovo, gde završava osnovnu školu i u kome ostaje do majčine smrti. U tom mestu rodila se njena ljubav prema pozorištu.

Portal E-Braničevo realizovao je projekat „Žanka Stokić – simbol velikog dara i stradanja“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Istražili smo sve što je vezano za Žanku Stokić u Braničevskom okrugu, od njenog rođenja preko vrhunca karijere, stradanja i smrti do rehabilitacije, i kroz serijal tekstova predstavili javnosti.

>>GLUMAČKI DUH ŽANKE STOKIĆ JOŠ ŽIVI U NJENOM RODNOM MESTU (FOTO)<<

>>„PIGOZA“ ČUVA SEĆANJE NA ŽANKU STOKIĆ (FOTO - VIDEO)<<

>>NERASKIDIVA VEZA ŽANKE STOKIĆ I RABROVA (FOTO)<<

>>PUT KA VEĆNOSTI POLAZI IZ RABROVA (FOTO - VIDEO)<<

>>POŽAREVAC I ŽANKA – SPONA KOJA I DANAS TRAJE (FOTO)<<

>>ŽANKA STOKIĆ –  OD POLITIČKE OSUDE DO REHABILITACIJE (FOTO - VIDEO)<<

To Top