Krstanoski: Komunalna i putna infrastruktura među prioritetima

Kostolac

Društvo

Krstanoski: Komunalna i putna infrastruktura među prioritetima

Foto: GO Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradska opština Kostolac i grad Požarevac poslednjih nekoliko godina konstantno rade na stvaranju boljih, kvalitetnijih, a ujedno i lepših uslova za život svih građana, od najmlađih do najstarijih, ističe u novogodišnjem intervjuu za E-Braničevo Serdžo Krstanoski, predsednik Gradske opštine Kostolac.

Na početku razgovora naglašava da se u godini za nama vodilo računa o ravnomernom razvoju svakog dela opštine, kako samog Kostolca, tako i naselja Petka, Ostrovo, Klenovnik i Stari Kostolac.

Poseban akcenat lokalno rukovodstvo stavilo je na uređenje komunalne  i putne infrastrukture, zaštitu životne sredine, razvoj turističke i sportske  infrastrukture, kaže Krstanoski.

Koje investicije su obeležile 2023. godinu u Gradskoj opštini Kostolac i koliko je novca uloženo?

Ukupno je uloženo oko 669 miliona dinara za kapitalne investicije za četiri godine, ne računajuči tekući budžet i tekuće održavanje, a to je za jednu malu gradsku opštinu izvanredan rezultat. Kao što smo i obećali poslednjih godinu dana, konačno smo završili jednu od najvažnijih kapitalnih investicija, a to je izgradnja fekalne kanalizacione mreže u romskim naseljima Kanal, Kolište i Didinom naselju i to u 26 ulica. Vrednost investicije je 101 milion dinara. Građani ovih naselja posle 30 godina konačno su dočekali  fekalnu kanalizaciju - oko 450 domaćinstava, odnosno oko 2.000 građana sada imaju vodu, toplifikaciju i  kanalizaciju, ostaje nam samo još putna infrastruktura. Završetkom kanalizacije jako je važno da se zatvori 450 septičkih jama,  da se smanji zagađenje zemljišta i ono što je najvažnije da se popravi  higijena u ovim naseljima. Radili smo i na izgradnji nove vodovodne mreže. Sugrađani Hajduk Veljkove ulice dobili su novu vodovodnu mrežu u dužini od 480 metara i u narednom periodu očekujemo da i građani ulice Kralja Petra dobiju vodu i time će ceo Kostolac biti pokriven vodovodnom mrežom.

Među prioritetima je širenje toplifikacione mreže, a cilj je da se pokrije cela opština, rekli ste u više navrata. Šta je urađeno i koliko je blizu ostvarenje cilja?

Kostolac trenutno ima preko 90 odsto teritorije pokriveno toplifikacijom, od naselja Kostolac, Klenovnik, Petka i Selo Kostolac ostalo je samo Ostrovo. Jedan od najvećih kapitalnih projekata u narednom periodu za celu Gradsku opštinu Kostolac je toplovod prema naselju Ostrovo dužine 5.300 metara. Ukupna vrednost projekta je 303 miliona dinara. Meštani tog sela skoro 35 godina čekaju ovaj projekat. Takođe, radi se i projekat za naselja Plaža i Vinogradi. Podsećam da smo završili treću fazu  prema naselju Plaža dužine 1.550 metara. Ukupna vrednost ove investicije bila je 80 miliona dinara. Krenuli smo od Kolubarske ulice sa glavnog toplovoda za Požarevac, preko Hajduk Veljkove ulice, prešli smo Partizansku ulicu koja ide prema Petki i sada se nalazimo u ulici Jovana Dučića i idemo prema naselju Plaža. Dalje ćemo nastaviti ka pečanskom Dunavcu, naselju Vinogradi i prema selu Ostrovo.

Kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura,  godinu za nama obeležilo je otvaranje nove saobraćajnice sa kružnim tokom. Koliko je vremena i novca bilo potrebno?

Jedan od najtežih građevinskih zahvata poslednje decenije bilo je uklanjanje nadvožnjaka - auto mosta iz centra Kostolca. Most je četiri godine bio potpuno zatvoren, a potreba za nadvožnjakom auto mostom prestala je još 2009. godine sa zatvaranjem Kopa Ćirikovac i Klenovnik. Mnogi su pokušavali da ga uklone ali nisu punih 13 godina, a mi smo uspeli. Zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nadvožnjak auto - most je u roku od  40 dana uklonjen. Time smo rešili  jedan decenijski problem i najvažnije, otvorili  smo mogućnost da ovaj deo Kostolca koji je u potpunosti bio zapušten, uredi i dobili smo  jednu savremenu saobraćajnicu koja spaja četiri ulice u centru Kostolca. Podsećamo da su radovi na rekonstrukciji Prvomajske ulice počeli u drugoj polovini juna, a završeni su u drugoj polovini novembra i da je vrednost investicije 58,8 miliona dinara sa PDV-om.

Savremena saobraćajnica u Kostolcu

Koliku pažnju posvećujete turističkoj promociji opštine, da li je urađeno nešto novo po tom pitanju?

Kada pomenete Kostolac, prva asocijacija je uglavnom TE-KO, ugalj i električna energija, a potom Dunav i Viminacijum. To je razumljivo jer su to neka od  glavnih obeležja našeg grada, ali čovek kome možda najviše dugujemo za istoriju i razvoj  rudarstva, ali i samog razvoja čitavog ovog kraja je Đorđe Vajfert, koji je otvorio prvi rudnik u Starom Kostolcu 1870. i u Klenovniku 1883. Od tada do danas traje ekspanzija i ravoj rudarstva i energetike u Kostolcu - pune 153 godine. Kao znak zahvalnosti Đorđu Vajfertu postavili smo 2022. prvu spomen bistu u centru Kostolca, a potom pored biste uradili smo i kompletnu rekonstrukciju „Lokomotive 12” i zamenili smo svetleću rekamu na vodotornju na kojoj piše „Srećno”, posle skoro 20 godina. Svake godine ulažu se značajna sredstva za održavanje plaže “Topoljar” koja  privlači sve veći broj kupača.

 Šta biste izdvojili kao najznačajnije kada su u pitanju ulaganja u razvoj sporta?

Na teritoriji GO Kostolac postoje 24 sportske organizacije koje se takmiče i treniraju. Poslednje četiri godine uloženo je u razvoj sporta 150 miliona dinara. Ta sredstva su predviđena i za mlađe kategorije, za pravilan razvoj dece, jer ako imamo zdravu decu kasnije ćemo imati zdrave mlade ljude i zdrave roditelje, a to nam je cilj. Težimo ka tome da nam budžet za sport bude 50.000.000 dinara do 2026. godine, što bi bilo uvećanje za 150 odsto, ako se posmatra period od 2020.  Radilo se i na uređenju  sportske infrastrukture, poslednjih nekoliko godina uloženo je oko 56,5 miliona dinara, između ostalog u uređenje unutrašnjosti sportske hale, rekonstrukciju tribina na stadionu i fiskulturnih sala u školama. U narednom periodu cilj nam je i izgradnja zatvorenog bazena, atletske staze i dva teniska terena.

Uređena dečija igrališta

Pored sportista rekreativaca brinemo i o našim najmlađim sugrađanima kako bi im obezbedili lepše i bezbrižno odrastanje. Rekonstruisali smo gotovo sva igrališta koja su bila na betonskim podlogama  - sada su sa novim spravama, tartan podlogama, penjalicama, zaštitnim ogradama i reflektorima.

Napravljeni su planovi za 2024. godinu, šta mogu da očekuju građani Kostolca kada su u pitanju kapitalni projekti?

 Ostaje nam da zajedno sa PD „Autotransport“ pomognemo u rešavanju problema  autobuske stanice, kao i u rešavanju decenijskog problema hotela i samačkiih zgrada na ulazu u Kostolac.  Da bismo mogli da tražimo sredstva od grada Požarevca ili republike moramo da imamo spremne projekte. Trenutno radimo na  projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju i uređenje pešačko-biciklističke staze u gradskom parku. Ovim projektom otvaramo mogućnost uređenja stare pruge pešačko –biciklističke staze, od Bože Dimitrijevića do  Prvomajske ulice kod škole. Staza će biti dužine 410 metara, širine 4,3 metra sa 20 parkovskih klupa. Postavićemo 132 led svetiljke, četiri kompleta stolova za šah, sredićemo još jednu novu stazu, postaviti nov letnjikovac, paviljon sa ozvučenjem za letnji muzički program, novo dečje igralište, wi-fi drvo, sistem za zalivanje i nove sadnice.

Drugi projekat je izgradnja zatvorenog bazena iza sportske hale. Ta ideja zatvorenog bazena duga je 40 godina, svi su pričali o tom projektu, čak je i iskopana rupa iza hale. GO Kostolac je pokrenula tu ideju i završili smo urbanistički  projekat zatvorenog bazena. Očekujemo početak realizacije.

ZAVRŠEN IDEJNI PROJEKAT ZATVORENOG BAZENA U KOSTOLCU

Svim građanima Kostolca i grada Požarevca čestitam novogodišnje i božićne praznike. Želim vam dobro zdravlje, puno sreće, ljubavi i uzajamne tolerancije u novoj 2024. godini.

To Top