Otvorena izložba fotografija Rajka Karišića u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Otvorena izložba fotografija Rajka Karišića u Požarevcu

Foto: S.Stojadinović

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložba fotografija „Svetlosne vertikale“ autora Rajka Karišića, afirmisanog fotografa iz Beograda, otvorena je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

Kako je saopšteno iz Narodnog muzeja u Požarevcu, koji je organizator ove izložbe, reč je o izboru fotografija iz dva cilusa – jedan obuhvata pejzaže snimljene dronom, dok drugi prenosi „svetlopise“ nastale na jednom od mnogobrojnih autorovih putovanja u Hilandar.

,,Osnovno kretanje, domet i autonomija dronova, izaziva ograničenja ljudskih čula, dok izbor boja, perspektiva i ugao u slikama dronova prkose ljudskoj percepciji. Pri tome, ovi vizuelni utisci otkrivaju nove funkcije, uloge, značenja i odnose između objekata, pojedinaca i zajednice, proizvodeći jedinstvene interpretacije geografskih pejzaža i sveže narative svakodnevnog okruženja. Od klasično viđenog i shvaćenog pejzaža, Karišić je došao do njegove apstraktne i metafizičke strane“, kazala je Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu.

Rajko Karišić je do sada boravio 46 puta u Hilandaru i pri svakoj poseti ostavio brojne vizuelne tragove.

„Konaci, tremovi, zvonici, kupole, bifore, ikone i freske stavljeni su u kadar majstorske kompozicije, svetla i boje. Ovaj svet u kome vreme stoji, autentično je svedočanstvo svega nastalog zbog spasenja čoveka – ipak, čovek je na njemu sporadično zastupljen. On je suvišan jer je već utkan u svaki ugao, kamen, celokupan prostor koji je autor osvetlio svojim blicem”, objasnila je Radosavljević.

Publici se obratio i autor koji je nadahnuto govorio o svojim posetama Hilandaru i istakao da mu je cilj da prenese na svoja dela sve lepote prostora kojima smo okruženi.

Iza Rajka Karišića stoji bogata biografija - do sada je imao više od 130 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovao u radu na više od 200 likovnih kolonija i saborovanja. Član je mnogih udruženja: Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, Udruženja novinara Srbije, Udruženja likovnih umetnika Vrbasa, Udruženja umetnika železnice Srbije i Umetničkog bratstva manastira Dobrun.

Od 2022. godine redovan je član Matice srpske u Novom Sadu. Do sada je realizovao 153 autorske fotomonografije, obradio i realizovao 33 minimonografije manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve i učestvovao u izradi više od deset drugih monografija.

Izložba traje do 22. marta, a ulaz je slobodan.

To Top