„Viminacium fest“ –  šest predstava, koncerti i izložba

Požarevac

Događaji

„Viminacium fest“ – šest predstava, koncerti i izložba

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Treći po redu pozorišni festival „Viminacium fest - Mitovi stari i novi“ biće održan od 23. do 29. avgusta na prostoru arheološkog parka Viminacijum.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, ističe da festival nije održan prošle godine zbog epidemije koronavirusa, ali da je već postao tradicionalna manifestacija u okrugu.

Saša Pavlović

,,Iako je ovaj festival jedan od najmlađih, on je kulturni dragulj koji grad Požarevac neguje i trudićemo se da i u narednim godinama živi“, kaže Pavlović.

Galina Perić

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, kaže da će predstave biti odigrane na lokacijama „Arena“ i „Limes“.

,,Ovaj festival je posvećen mitovima i legendama od antičkog do modernog doba. U takmičarskom programu planirano je pet predstava, a predviđen je i prateći program. Svake večeri žiri publike će dodeljivati nagradu za najboljeg glumca ili glumicu predstave, dok se završne večeri dodeljuju dve nagrade od strane stručnog žirija, a to je nagrada za najbolju predstavu i „Zlatna fibula“ za najboljeg glumca“, objašnjava Perić.

Ovogodišnji stručni žiri radiće u sastavu: Snežana Trišić, rediteljka, Darko Nedeljković, scenograf i Dražen Frenčina, reditelj“.

Autor, selektor i umetnički direktor festivala, Mihajlo Nestorović, naglašava da će publika moći tokom festivala da pogleda izložbu ,,Mitovi stari i novi“ i uživa u koncertu,,Gvardije“ i džez benda ,,Baba Kai“ nakon svake predstave.

Mihajlo Nestorović

,,Jedna od novina ove godine biće neobavezni razgovori u 11 časova, tačnije forum o mitovima danas, dramatizaciji novih i starih, festivalima i svemu što je vezano za pozorište“, kaže on.

Organizatori najavljuju da će od ponedeljka, 16. avgusta,  na fejsbuk stranici Centra za kulturu Požarevac biti objavljen javni poziv za volontiranje na ovom festivalu.

Koje predstave su na ovogodišnjem festivalu?

Predstava ,,Kosa“ novosadskog Pozorišta mladih otvoriće festival 23. avgusta, ali neće biti takmičarskog karaktera, dok će drugog dana biti odigrana predstava ,,Antigona“, Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Timočke Kraijne „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Trećeg dana festivala, 25. avgusta, novosadsko Srpsko narodno pozorište odigraće predstavu ,,Ko je ubio Dženis Džoplin“, a narednog dana publici će se predstaviti „Ludum ludum teatar“ iz Beograda predstavom ,,Saliga“.

U petak, 27. avgusta, Narodno pozorište iz Niša odigraće predstavu ,,Jedan Edip“, a sledećeg dana publika će moći da pogleda predstavu „Škofjeloški pasijon“ koju će odigrati Prešernovo gledališće Kranj i Mestno gledalošče Ptuj iz Slovenije.

Program festivala

Sve predstave počinju u 20 časova, a karte možete nabaviti na biletarnici Centra za kulturu Požarevac po ceni od 500 dinara po predstavi. Za one koji nemaju prevoz do Viminacijuma biće organizovan autobuski prevoz svake večeri u 19 časova i biće parkiran ispred Hotela Dunav.

To Top