Novi festival “Art fest“ u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Novi festival “Art fest“ u Požarevcu

Foto: Grad Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

,,Art fest“ posvećen je isključivo filmovima o umetnosti i umetnicima i ove godine će biti održan u šest gradova, među kojima je i Požarevac.

Udruženje građana ,,Centar za gerilski film“ iz Beograda, posle nekoliko uspešnih filmskih projekata, pokreće novi filmski festival, koji do sada nije postojao u Srbiji, ni u kakvoj formi, obimu, pa ni u ideji.

Sada je pokrenuta ovakva manifestacija, kao nova i originalna, koja će imati više tačaka pokojima će se razlikovati, ne samo po tematici, od svih do sada poznatih u našoj zemlji: biće simultano održavan u više gradova Srbije, broj gradova koji bi učestvovali u jednom ovakvom festivalskom lancu (u budućnosti) nije ograničen, ali je važno da ima bar jednu veliku umetničku ličnost ili neko umetničko događanje po kome, ili po čemu, ga šira javnost prepoznaje,  svaki grad (ili selo)-učesnik ima svoj nezavisni žiri i dodeljuje svoja priznanja.

Ovaj fastival u Požarevcu biće održan 17. i 18. septembra sa početkom u 19 časova u Centru za kulturu Požarevac.

U konkurenciji mogu da budu sve vrste umetnosti ili umetnika o kojima je snimljen film: slikarstvo, skulptura, grafika, keramika, primenjena umetnost, umetnička muzika, pozorište, balet, opera, književnost (poezija i proza), film, fotografija, video-art, naiva (u svim oblastima), umetnički ples, arhitektura.

Osnovne vrednosti za kojima će se tragati su: originalnost, univerzalnost, unikatnost, humanost i istorijska vrednost.

Ove godine organizovan je takozvani „Nulti festival“, što znači da je inicijtor ,,Centar za gerilski film“  odabrao filmove iz postojećeg arsenala poslednjigh 10 godina i s tim programom napravio, u četiri dana, simulaciju (generalnu probu) budućeg festivala. Tek posle, s proverenim iskustvom, raspisivaće se konkursni poziv za iduću godinu, i to regionalnog karaktera.

Sufinansijer manifestcije je Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, a značajnu pomoć dao je i „Prijatelj festivala“, Izdavačka kuća 4S iz Beograda kao i Centar za kulturu Požarevac.

To Top