Akcija čišćenja u vidu sportske aktivnosti

Veliko Gradište

Događaji

Akcija čišćenja u vidu sportske aktivnosti

Foto: N. Konstantinović

How Good Of A Friend Are You Really?

Juče su učenici srednje škole iz Velikog Gradišta očistili Srebrno jezero. Ovo je bila trail cleaning akcija, koja predstavlja novi pravac u sportskoj aktivnosti, u kojoj su spojeni ljubav prema prirodi i fizička aktivnost. Osnovni princip je da učesnici pokupe smeće koje pronađu u toku svojih fizičkih aktivnosti u prirodi.

Na Srebrnom jezeru je više od trideset učenika sakupilo preko 60 džakova smeća, a cilj akcije je bio da se podigne svest o zaštiti životne sredine i da se pokaže koliko pojedinci, uz malo dobre volje, mogu da učine po tom pitanju. Za organizaciju ove eko-akcije zaslužni su Miloš Stanojević, pionir Trail cleaning-a u Srbiji, Sporstki savez Veliko Gradište i srednja škola „Miloje Vasić” iz Velikog Gradišta, uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

„Trail-cleaner je čovek koji ide po šumama i planinama i svakom stazom kojom protrči, očisti. Iako trail cleaning zahteva fizičku spremu, višestruko je dobar, jer apsolutno skreće fokus sa svakodnevnih situacija u kojima se ljudi nalaze. Vi ste usresređeni na prirodu, radite nešto dobro za nju, ali istovremeno radite nešto dobro i za sebe“, rekao je  Stanojević.

Sportski savez „Veliko Gradište“ često je pokretač raznih akcija, a ovaj put su imali priliku da spoje sport i jednu veoma važnu akciju.

„Možemo se pohvaliti time da naša opština važi za veoma čistu. Drago mi je što su deca iz škole sa nama, jer oni treba da imaju svest o tome da je bacanje đubreta u prirodi loše i prenesu to na svoje drugare“, kazao je Dušan Banović iz Sportskog saveza.

Učenice i učenici su uz stručno vođenje iskusnih Trail Cleaner-a i svojih nastavnika usvojili osnovna pravila ove aktivnosti i uz pozitivnu energiju i druženje prionuli čišćenju jezera. Svi su zadovoljno završili i obećali da će ubuduće zajedno sa drugaricama i drugarima pokrenuti slične inicijative.

Učenice prvog i četvrtog razreda srednje škole „Miloje Vasić“, Mina Milošević i Milica Živojinović želele su da pomognu u prikupljanju smeća pre početka turističke sezone.

„Veoma nam je drago što možemo da doprinesemo našoj planeti, ali i našem Srebrnom jezeru. Nadamo se da će biti još ovakvih akcija i da će građani da se odazovu u što većem broju, jer je najbitnije naše zdravlje, ali i zdravlje naše planete“, rekle su ove vredne srednjoškolke.

Nenad Konstantinović, menadžer na projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“, istakao je da su podržali ovu akciju kako bi se podigla svest o značaju čistih lokaliteta prirode koje obilaze turisti.

“Srebrno jezero je jedno od najpopularnijih letnjih destinacija, a učenici iz Velikog Gradišta su je pripremili za početak predstojeće sezone. Veoma nam je drago što su se mladi uz pozitivnu energiju okupili i zajedničkim snagama očistili svoje jezero“, rekao je Konstantinović.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, je podržao ovu ekološku akciju u cilju podizanja svesti o zaštiti životne sredini i promociji zelenog turizam u regionu Donjeg Podunavlja.

To Top