Aktivisti iz Braničevskog okruga idu na „Ekološki ustanak“

Braničevo

Društvo

Aktivisti iz Braničevskog okruga idu na „Ekološki ustanak“

Foto: FB Odbrana reke Mlave

How Good Of A Friend Are You Really?

Nema organizovanog odlaska iz Braničevskog okruga na „Ekološki ustanak“, koji je zakazan za subotu, 10. april, u 13 časova, ispred Narodne skupštine u Beogradu, ali će predstavnici nekih udruženja koja se bave ekologijom ići na protest, potvrdili su za portal E-Braničevo.

Prema rečima Ane Berišić, predsednice Udruženja „Sova“ iz Požarevca, samo tri udruženja iz Braničevskog okruga, po njenim saznanjima, prisustvovaće „Ekološkom ustanku“.

,,Udruženja ,,Sova“  i ,,Odbrana reke Mlave“ zajedno su organizatorima protesta predala predloge sa zahtevima koji su prihvaćeni su na skupštini svih 45 organizacija koje podržavaju ovaj protest. Ti zahtevi predstavljaju dokument od 10 stranica i tiču se najbitnijih ekoloških problema. Osim nas, ustanak će podržati i Ekološko društvo ,,Prijatelji Čačalice“, objasnila je Berišić za E-Braničevo.

Ona naglašava da je njihov najveći cilj da nateraju institucije, firme i organizacije da rade svoj posao uz poštovanje Ustava i postojećih zakona u oblasti zaštite životne sredine. Berišić najavljuje da je ovo samo jedan od ekoloških protesta koji će se organizovati.

,,Naše pravo po Ustavu je da tražimo. Mi više nećemo da se branimo, već krećemo da zahtevamo“, dodaje predsednica udruženja „Sova“.

Stefan Vukić  iz Ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“, ističe da odlazak na ovaj događaj nije koordinisana akcija sa drugim udruženjima Braničevskog okruga, ali da se svi bore za isti cilj.

,,Mi nismo učestvovali u predlaganju zahteva, ali ja kao ekološki aktivista i master inženjer šumarstva koji je video kako se naše šume devastiraju, želim da podržim ovaj događaj. Osim toga, zagađeni su nam vazduh i voda, prepušteni smo sami sebi – dišemo na škrge. Mislim da smo kao društvo i zemlja ekološki ugroženi“, smatra Vukić.

Ukupno 45 organizacija i udruženja iz Srbije podržava „Ekološki ustanak“, na kome će se boriti da ostvare oko 70 zahteva. Neki se tiču kvaliteta vode, vazduha, reka, odlaganja smeća i njegove reciklaže, obaveznog zatvaranja gradskih i divljih deponija, održivog razvoja, pošumljavanja, energetske efikasnosti, tretiranja pijaće i otpadne vode.

Zajednički proglas sa zahtevima protesta pogledajte OVDE.

To Top