Protest za Mlavu

Petrovac

Društvo

Protest za Mlavu

Foto: I mi se pitamo – za opštinu Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

Najavljen protest u centru Petrovca na Mlavi, kako bi se rešio problem sa rekom koja je srce ovog grada.

 Udruženje građana “I mi se pitamo – za opštinu Petrovac na Mlavi”, upozorilo je da je od početka septembra reka Mlava u tom gradu poprimila braon boju, te da je primetno uginuće ribljeg fonda.

,,Mlava je u skorije vreme bila relativno čista, dok nije izgrađena mini hidroelektrana kod Krepoljina. Mi ne znamo šta je tačno uzrokovalo promenu boje, ali imamo mnogo zagađivača: farma, kamenolom i neadekvatna kanalizacija. Sigurni smo da postoji ekocid ”, kaže za E-Braničevo Zoran Jović, predsednik tog udruženja.  

Oni su se, kaže, odmah obratili Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Agenciji za zaštitu životne sredine, Upravi za vode pri Ministarstvu poljoprivrede. Iz resornog ministarstva odgovor nije stigao, ali su im ostale nadležne institucije poručile da su sve prosledili nadležnoj inspekciji.

“Dobili smo odgovor od vodnog inspektora da je zbog sređivanja kanala od Busura ka Petrovcu došlo do zamućenja. To nam je jasno, ali nije toliki problem zamućenje, nego zagađenje, jer je uginuo riblji svet. Obratili smo se i Međunarodnoj organizaciji za zaštitu Dunava u Beču, čiji je odgovor glasio da ih interesuju velike reke i da nam ne mogu pomoći, ali da će lično obavestiti nadležne. Još jednom smo se obratili ministarstvu, a pisali smo i predsedniku Aleksandru Vučiću”, kaže Jović.

Iz lokalne samouprave, tvrdi on, nisu bili raspoloženi za sastanak.

Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac na Mlavi, rekao je za E-Braničevo da mu se niko zvanično nije obratio po pitanju zagađenja Mlave. Najavio je da će se iduće nedelje zvanično obratiti javnosti kada bude imao više informacija.

U međuvremenu, građani Petrovca na Mlavi okupljeni oko grupe „Odbrana reke Mlave“, organizovaće protest u subotu 18. septembra od 12 časova, ispred opštine. Oni zahtevaju brisanje svih mini hidroelektrana iz prostornog plana, rušenje postojeće ilegalne brane u selu Ždrelo na reci Mlavi, izradu kumulativne strateške studije o bezbednosti i uticaju MHE u opštini Žagubica na životnu sredinu, hitan inspekcijski nadzor i zaštitu reke od zagađenja, piše u najavi protesta.

To Top