Anjes Gabrijel: „Hvala, gospodine Diore“

Braničevo

Kultura

Anjes Gabrijel: „Hvala, gospodine Diore“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Selestina, glavna junakinja romana „Hvala, gospodine Diore“ nemačke književnice i novinarke Anjes Gabrijel, fiktivni je lik, ali Kristijan Dior očigledno nije – autorka je istražila činjenice o njegovom životu i napisala odličnu dramu, u kojoj ćemo saznati mnogo i o životu slavnog modnog kreatora, ali i o posleratnoj Francuskoj.

Francuska, 1946. U bekstvu od neželjene veridbe i ograničenja provincijskog života, Selestina napušta Normandiju da potraži sreću u Parizu. Tu je dočekuje najbolja drugarica Mari, koja radi kao konobarica i vodi je kroz grad koji se oporavlja od ratnih užasa.

Pretvarajući se da kupuju u luksuznoj robnoj kući „Galeri Lafajet“, njih dve sanjaju o drugačijem životu. Sve dok Selestina ne naiđe na oglas za posao sekretarice. Nije mogla ni da zamisli da će se uskoro naći u raskošnoj palati dizajnera Kristijana Diora.

Prirodna gracioznost Selestine očarava Diora, pružajući mu inspiraciju za novu liniju. Za kratko vreme devojka postaje njegova muza. U gradu u kojem ljudi posle ratnih nedaća imaju očajničku želju da ponovo otkriju lepotu, kreacije Kristijana Diora doživljavaju procvat, predstavljaju potpuno novi stil i ideju ženstvenosti i očaravaju Parižanke svojom prefinjenošću.

U ovom svetlucavom novom svetu Selestina upoznaje šarmantnog Žan-Lika, novinara Figaroa, ali ne zna da u međuvremenu neko u senci kuje zaveru kako bi ugrozio njenu vezu sa gospodinom Diorom.

„Hvala, gospodine Diore“ Anjes Gabrijel možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke (ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

To Top