Arheološka istraživanja u Gornjačkoj klisuri

Petrovac

Društvo

Arheološka istraživanja u Gornjačkoj klisuri

Foto: Opština PT

How Good Of A Friend Are You Really?

Na lokalitetu ,,Mitropolija“ u Gornjačkoj klisuri u toku su arheološka istraživanja koja sprovodi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, u okviru projekta koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Predviđeno je da se sistematskim arheološkim istraživanjima u narednih pet godina istraže najvažniji i najugroženiji delovi srednjovekovnog grada Ždrela. To podrazumeva sticanje celovitog uvida u strukturu i dispoziciju arhitektonskih ostataka i stepena očuvanosti kulturnih slojeva, njegovu hronologiju, način funkcionisanja i rekonstruisanje života kroz vreme, a nakon istraživanja će se pristupiti izradi projekata njihove konzervacije, restauracije i prezentacije.

Sprovođenje ovog projekta biće u od velikog turističkoj značaja jer će opština dobiti još jedan značajan turistički lokalitet koji će biti atraktivan za posetioce.

Partneri na ovom projektu su Opština Petrovac na Mlavi, Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi, Zavičajni muzej iz Žagubice i Turistička organizacija Petrovac na Mlavi.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top