Brnabić: Postignut visok stepen saglasnosti na sastanku sa poljoprivrednicima

Braničevo

Poljoprivreda

Brnabić: Postignut visok stepen saglasnosti na sastanku sa poljoprivrednicima

Foto: Vlada Srbije

How Good Of A Friend Are You Really?

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sastanku sa poljoprivrednicima u Kisaču postignut visok stepen saglasnosti i dogovor o tome da novi sastanak bude održan u sredu, 29. novembra. Predstavnici poljoprivrednika saopštili da neće nastaviti sa blokadama saobraćaja, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Brnabić je navela da je postignut dobar kompromis sa ratarima, koji neće umanjiti davanje ostalim poljoprivrednicima. Prema njenim rečima, ratarima će biti omogućeno da kupuju 400 litara goriva na pumpama, subvencije će biti povećane na 17.000 dinara po hektaru za sertifikovani semenski materijal i biće im pružena pomoć da samostalno posluju na berzi.

“Dobar sastanak sa poljoprivrednicima i već u sredu biće organizovan prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta i robne berze i odmah će se krenuti sa radom na izmenama i dopunama svih zakona i podzakonskih akata kako bismo poljoprivrednicima obezbedili slobodno tržište i zaštitu od monopolista i kartelista”, poručila je premijerka.

Ona je ocenila da mnogo stvari treba dodatno da se uradi, ali i napomenula da su joj sada jasniji situacija i problemi sa kojima se ratari suočavaju.

“Treba da vidimo kako da uredimo tržišta da bi pojedinačna poljoprivredna gazdinstva mogla da učestvuju na Produknoj berzi, da sami trguju svojim proizvodima na berzi i da ne zavise od različitih kartelista i monopolista. Za mene je to najvažniija stvar iz današnjeg sastanka, zato što će to definisati održivost njihovog položaja i poslovanja u godinama pred nama”, kazala je Brnabić.

Kada je reč o akcizama, dodatno je razjašnjeno da se to realizuje na NIS-ovim pumpama.

“Tokom nedelje promenićemo uredbu koja ograničava kupovinu goriva na dva puta po 60 litara i povećati na 400 litara odjednom. Što se tiče subvencija, koje su jedna od najvažnijih stvari za poljoprivrednike, one će ostati 18.000 dinara po hektaru, a i subvencije za mleko koje su povećane na 40.000 po grlu ostaju u tom iznosu”, poručila je premijerka.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o subvencijama za sertifikovano seme, rekla da Vlada Srbije ostaje pri tome da podigne subvencije na 17.000 dinara po hektaru, ali da dogovor o tome mora biti postignut na jednom širem sastanku, kojem će prisustvovati i drugi predstavnici poljoprivrednika.

Na taj sastanak će, kako je precizirala, biti pozvani i stočari, voćari, pčelari i svi ostali kako bi razumeli da to neće uticati na njihove subvencije.

Vlada ostaje pri tome da je dobro da damo 17.000 dinara po hektaru, ali za sertifikovani semenski materijal koji može da se isprati, iskontroliše i koji može dugoročno da napravi poljoprivredu produktivnijom”, zaključila je Brnabić.

To Top