Kako da Braničevski okrug postane bolja sredina za život

Požarevac

Događaji

Kako da Braničevski okrug postane bolja sredina za život

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, održala je danas sastanak u Požarevcu sa predstavnicima lokalnih samouprava Braničevskog okruga, lokalnih centara za socijalni rad, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnicima nacionalnih manjina i civilnog sektora.

Po njenim rečima, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je u obilasku upravnih okruga u Srbiji zato što veruje da je ministarstvo alat za lokalne samouprave koji će doprineti primeni svih zakona koji su u zajedničkoj nadležnosti. Cilj je da se do 2030. godine kroz poštovanje prava nacionalnih manjina, društveni dijalog i održivi razvoj Braničevo pretvori u okrug prijateljskog i uspešnog okruženja za ljude koji u njemu žive.

„Ovi sastanci služe da se dogovorimo kada i kako ćemo to da uradimo, ko će da bude odgovoran i kako će građani reagovati na naš zajednički napor. Deo posla su i upitnici koje pre nego što dođemo šaljemo lokalnim samoupravama, a one popunjavaju podatke o sebi, tako da nema pričanja napamet, već pričamo o problema  lokalnih samouprava. Naš zadatak je da se ti problemi otklone“, istakla je Čomić.

 

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Na pitanje koji su problemi u Požarevcu, Čomić je navela plan lokalnog razvoja kako bi ovaj grad trebalo da izgleda 2030. godine.

„Koje su prepreke da Požarevac  bude dobro mesto za život, da dođe još 5.000 ljudi da živi ovde, da zaposlenost bude ispod tri odsto, da imate putnu infrastrukturu, čistu vodu, šumu, park, da dete koje se rodi 2030. u Požarevcu ide u školu po odličnom nastavnom programu, da je prethodno bilo u vrtuću… O tome se razgovara na sastancima i o našem zajedničkom radu, a ministarstvo je alat da se ostvari sve ono što sanjamo za Srbiju“, objasnila je ministarka.

Ona dodaje da po izveštajima EU Srbija ima odlične propise u svim vrstama zakona, ali da je slaba primena na lokalu iz dva razloga - ili nema para, ili nema ljudi, kao i da u tome ministartvo želi da pomogne.

To Top