Budimo energetski efikasni

Požarevac

Društvo

Budimo energetski efikasni

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Svetski dan energetske efikasnosti se obeležava svake godine 5. marta u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanom na ovaj dan u 1998. god. u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

Grad Požarevac u saradnji sa Ministarstvom  rudarstva i energetike, u osnovnim školama na teritoriji grada organizuje radionicu o podizanju svesti o značaju primene energetske efikasnosti, uz realizaciju iste društvene igre, saopštila je Informativna služba grada Požarevca.

Poklanjanjem društvene igre osnovnim školama u Požarevcu, Ministarstvo rudarstva i energetike pruža podršku u obeležavanju datuma važnog u podsećanju javnosti na uštedu energije.

Preporuka je nastavnicima da posvete jedan čas u svojim odeljenjima razgovoru o pojmu i vrstama energije, energetske efikasnosti, koje su prednosti racionalne upotrebe energije, obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredine. Nakon uvodnog dela pristupite i ovoj društvenoj igri u nadmetanju i u usvojenom znanju kroz društvenu igru „Igraj za energiju“.

Izraz “energetska efikasnost” odnosi se u suštini na korišćenje energije na takve načine koji ne izazivaju klimatske promene. Ovo je omogućeno razvojem obnovljivih izvora energije i transporta koji su manje agresivni prema životnoj sredini.

  Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenjuje da će se u svetu potrošnja energije povećati za 40 % tokom naredne dve decenije, što znači da vlade svih zemalja treba da sprovode posebne mere. Energetska efikasnost ne znači kompromis koji se odražava na kvalitet života, već pametno ponašanje koje treba da obezbedi istu robu i usluge uz korišćenje manje energetskih resursa. Ovo se postiže poboljšanjem procesa, kogeneracijom (istovremena proizvodnja električne energije i toplote), reciklažom, rekuperacijom (prikupljanje i iskorišćavanje sporednih proizvoda proizvodnje), korišćenjem čistača i pametnijom potrošnjom (korišćenje samo energije koja je zapravo potrebna).

Priroda nam je podarila velika bogatstva, ali nas istovremeno obavezala da ista čuvamo i negujemo.

To Top