Buvljak ipak na jednoj lokaciji, prodavci ne žele da se sele (FOTO)

Požarevac

Društvo

Buvljak ipak na jednoj lokaciji, prodavci ne žele da se sele (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Reporteri portala E-Braničevo obišli su danas obe lokacije predviđene za održavanje buvljaka u Požarevcu, ali samo na jednoj je zatekla prodavce.

Jutros oko 8 časova na novoj lokaciji koja je predviđena za buvaljak, u Moravskoj ulici na prostoru stočne pijace, reporter portala E-Braničevo zatekao je zatvorenu kapiju i prazan prostor.

Nikog nema na stočnoj pijaci

,,Mi smo očekivali da će se pojaviti određeni broj prodavaca u Moravskoj ulici, mesta su obeležena, ali dosadašnje prodajno mesto i višegodišnja navika kupaca da je buvljak na lučičkom putu dovela je do toga da svi ostanu na toj lokaciji. U planu nam je sastanak sa gradonačelnikom Požarevca i rukovodstvom grada na kome bismo razgovarali o tome da li će se definitivno buvljak premestiti na prostor stočne pijace ili će se prvobitna lokacija urediti, a možda postoji neko treće rešenje“, kaže za E-Braničevo Saša Valjarević, izvršni direktor u JKP „Komunalne službe“ Požarevac.

Svi prodavci su i ovog četvrtka na staroj adresi, odnosno na lučičkom putu. Jedan prodavac iz Smedereva koji je želeo da ostane anoniman, kaže za E-Braničevo da je rano jutros otišao na prostor stočne pijace ali da tamo nije bilo prodavaca i da su mu radnici iz „Komunalnih službi“ rekli da može da ide na lučički put.

„Gde mi kažu tu ću da idem, gde svi tu i ja, šta da radim, od nečeg mora da se živi“, kaže on i dodaje da mu je svejedno gde će biti samo da može da radi.

Branislav Filipović iz Smićeva koji prodaje nameštaj i dolazi svakog četvrtka na požarevački buvljak, kaže da su dobili informaciju da se buvljak seli na stočnu pijacu, ali da su im juče rekli da je doneta odluka da se ipak vrate na lučički put.

Branislav Filipović

„Nama je bolje ovde, bliže je gradu i narod dolazi na buvljak. Pre više godina bili smo na stočnoj pijaci i kada je jako sunce mnogo smrdi beton, ne ide da budemo tu gde je i stoka“, objasnio je Filipović.

Zoran Novaković iz Požarevca koji je pijačni prodavac već 30 godina, takođe smatra da stočna pijaca nije dobra lokacija za buvljak.

Zoran Novaković

„Grad Požarevac nikada nije ulagao u buvljak, a uredno nam naplaćuje zakup, odnosno beton pošto ničeg drugog nema. Nema struje i vode ali najveći problem na ovoj lokaciji je što nema toaleta pa narod vršu nuždu iza zgrada i kod puta. Probali smo kod „Komunalnih službi“ da apelujemo da se ne radi pored pruge i puta koji je veoma prometan, nekog će da zgazi voz, ali dok se to ne desi ništa neće da se promeni. Samo kad bi se to organizovalo malo bolje sve bi bilo dobro, ali oni su kao rešenje našli da nas isele na stočnu pijacu. Kako na istom mestu mogu da budu i stoka i ljudi? Tamo je 50 godina stočna pijaca, fekalije upija beton i oseća se smrad, a građanima nije blizu“, naglašava Novaković.

 

Kupci uglavnom nisu informisani o premeštanju buvljaka

Razgovarali smo i sa nekolicinom kupaca i niko nije znao da se buvljak izmešta na stočnu pijacu. Pojedini su, kako kažu, „načuli da će buvljak da se preseli“ ali nisu imali nikakvu dilemu danas na kojoj lokaciji će biti buvljak i svi su došli direktno na lučički put.

To Top