Kako su nastale virtuelne pijace i kakva je njihova sudbina (FOTO)

Braničevo

Društvo

Kako su nastale virtuelne pijace i kakva je njihova sudbina (FOTO)

Foto: G.Milenković, FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Početak epidemije koronavirusa tokom 2020.godine promenio je naše živote u svakom smislu. Između ostalih muka koje su nas snašle, na udaru su se našli i mali poljoprivredni proizvođači i gazdinstva koji su svoje proizvode prodavali na pijacama širom Srbije. Šta se tačno događalo?

Odjednom, pijace su postale “ opasne” po širenje zaraze, počele su da se zatvaraju, a bukvalno preko noći poljoprivrednici su došli na rub opstanka ostavši bez tržišta. Kako proizvode hranu, roba se kvarila i propadala, primorani su bili da sve što se ne može zamrznuti bacaju, i s razlogom su se pitali šta će biti s onim što su teškom mukom i velikim ulaganjima proizveli. Dokle će epidemija i zabrana rada pijaca potrajati, niko nije mogao da pretpostavlja jer je sve bilo nepoznato i neizvesno.

Mnogi zasadi su mogli da propadnu

Istu sudbinu gotovo cele Srbije delili su i poljoprivredni proizvođači Braničevskog okruga. U svih devet opština došlo je do zatvaranja pijaca. U čudu su se, naravno, našli i građani koji odjednom nisu imali gde da kupuju sveže domaće proizvode za svakodnevnu upotrebu. U trgovinama su bile gužve, roba nije bila sveža,a i brzo se razgrabi, I to po znatno višim cenama.

A onda se, isto tako preko noći, trgovina domaće hrane preselila u virtuelni svet, što je i za proizvođače  i za kupce do tada bilo nezamislivo da onlajn kupuju sir, mleko, povrće i ostale potrepštine. Na društevnoj mreži Fejsbuk, koja se u ovom kraju najviše koristi,  nikle su „ e-pijace“ gotovo za svaku opštinu Braničevskog okruga, mimo posrednika i trgovačkih lanaca. Kupoprodaja se odvijala bez ikakve naknade tvorcima virtuelnih pijaca jer oni su to radili na dobrovoljnoj bazi, da pomognu sugrađanima kako bi prebrodili ovaj težak period. Oni su ujedno i administratori tih stranica, što znači da svaki oglas moraju lično da odobre za šta je potrebno izdvojiti prilično vremena na dnevnom nivou, a kada to radite “ pro bono”, uglavnom pored nekog posla od koga živite i drugih ličnih obaveza, to nikako nije lak zadatak. Ali je društveno odgovoran, svakako.

Pijaca na FB Požarevac i okolina

Јавна група

 ·10,5 хиљ. чланова

Teško je nekada ljudima objasniti da mi nismo firma i ne radimo za platu, već odvajamo svoje slobodno vreme da bi omogućili da stranica funkcioniše. Ali sve u svemu odlicno funkcionišemo za sada. I ponosna sam na to”, kaže Aleksandra Nikolić, jedan od administratora Fejsbuk grupe “ Pijaca na FB Požarevac i okolina” koje je među prvima osnovana u ovom okrugu, tačnije 31.marta 2020. I za sada je najveća po broju članova, što je i logično jer je Požarevac centar okruga.

I ona objašnjava da je stranica nastala iz potrebe da se povežu lokalni pijačni prodavci i kupci, jer su usled koronavirusa i vanrednog stanja pijace tada bile zatvorene.

Situacija je sama po sebi već bila dovoljno teška, kako za nase proizvođače koji žive od prodaje svojih proizvoda, tako i za kupce koji su se tu snabdevali.Pošto je sve polako prelazilo onlajn, rodila se ideja da možda i pijaca može biti onlajn. To se očigledno ljudima dopalo i za kratko vreme stranica je imala nekoliko hiljada članova. Danas ima više od 10500 članova i svakim danom ih je sve više. Bez obzira na situaciju sa epidemijom koja se za ovih godinu i po dana menjala, stranica i dalje funkcioniše”, kaže Nikolić.

Istog dana kad i požarevačka, nastala je i “Gradištanska pijaca” za potrebe građana Velikog Gradišta i okoline.Njen tvorac je Nevenka Ahmad, koja je u tome videla obostrani interes za prodavce i kupce.Danas ova grupa okuplja 2500 hiljade članova.

U trenutku kada sam čula da će pijaca da se zatvori došla sam na ideju da ona može da nastavi da postoji elektronski i da se svi virtuelno preselimo na internet platformu koja bi služila kao veza između individualnih poljoprivrednih proizvođača i potršača. Tako naši mali proizvođači hrane ne bi bili ugroženi zbog zatvaranja pijace preko noći, i ne bi morali, kao što su mi rekli, baciti sav zeleniš. Na e- pijaci svi su nastavili i dalje sa onim opuštenim razgovorima sa našim sugrađanima, tu se mogu dobiti i korisne informacije gde možemo kupovati jako kvalitetne domaće proizvode i robu po vrlo povoljnim cenama a još plus na kućnom pragu. Sada kupci mogu opušteno, uz kafu iz svoje kuće poručivati sve što im je potrebno sa pijace, objašnjava ona i dodaje da je kao administrator sa prijateljicom  Nadom Petrović, u startu dala uputstva za kupce i za prodavce, radi lakšeg snalaženja, bolje prodaje i brže kupovine.

 

Gradištanska pijaca

To funkcioniše ovako: Roba se naručuje dan ranije, preko mesindžera prodavca ili na telefon, da bi prodavci imali vremena da svu naručenu robu izmere i spakuju u svoja vozila. Potom obaveštavaju kupca o tačnom vremenu isporuke na kućni prag ili ispred stambenih zgrada. Pri razmeni robe se poštuju preporuke za zaštitu od virusa.

Pasulj Gradištanac na Gradištanskoj pijaci

Nedelju dana kasnije nastala je i “Petrovačka pijaca”takođe sa idejom da u vreme epidemije poveže poljoprivredne proizvođače i kupce koji žele da nabave zdravu hranu ovog kraja. 

Ova Fejsbuk grupa nastala je u jeku pandemije, baš kada smo svi,a posebno stari ljudi, bili ograničeni u kretanju i kada je na snazi bio policijski čas. Tako smo suprug i ja došli na ideju kako da pomognemo sugrađanima i svima olakšamo kupovinu domaćih proizvoda koji se nude, uz mogućnost da se roba donosi i na kućnu adresu, pogotovo starijima“, kaže  Žaklina Trandafilović Dražilović osnivačica ove stranice koja postoji od 8.aprila 2020.godine i danas ima 2500 članova.

 

Krompir završio na e-pijaci

Kada je primetila da na Fejsbuku postoje grupe koje organizuju kupoprodaju domaćih proizvoda u drugim gradovima Braničevskog okruga, Danijela Dimovska iz Kostolca i sama je došla na ideju da osnuje stranicu koja će povezivati prodavce i kupce u njenoj opštini. To je u delo sprovela 1.aprila prošle godine.

Početni cilj bio je da tokom vanrednog stanja, kada su gradske pijace bile zatvorene zbog epidemioloških mera, olakšam dostupnost domaćih proizvoda, kako sebi, tako i mojim sugrađanima. Grupa je sama po sebi dobila i viši cilj, kada su mnogi prodavci ponudili besplatnu dostavu proizvoda, što je u trenutku vanrednog stanja najviše značilo starijoj populaciji koja nije bila u mogućnosti da ode u nabavku proizvoda zbog zabrane kretanja”, objašnjava Dimovska svoje razloge. Ovaj angažman, kaže, ne zahteva puno vremena, a ukoliko je sprečena da odobrava oglase, nova članstva i prati komentare, moderator grupe to uspešno obavi umesto nje, kako bi se sprečilo dugo čekanje.

 

Maline za onlajn prodaju

Uvidevši da su efekti dobri, a  proizvođači i građani Velikog Gradišta i okoline zadovoljni, Nevenka Ahmad je ubrzo otišla i korak dalje –odlučila je da i komšijskim opštinama omogući onlajn prodaju i kupovinu domaćih proizvoda pa je ubrzo na Fejsbuku osnovala još dve grupe: „ Golubačka pijaca“ i „Kučevačka pijaca“.

Obe postoje od 7.aprila, prva ima oko 400 članova,a druga nešto više od 660.  Nedugo potom, tačnije 21.aprila, Kučevo je dobilo još jednu virtuelnu pijacu pod imenom “ Kučevačka e-pijaca” koja danas okuplja oko 2700 ljudi.

 Za Požarevljane i okolinu od 6.aprila dostupna je grupa “ Pijaca Požarevac”koja ima 1600 članova, ali u njenom opisu se ne može videti da li je osnovana kao odgovor na zatvaranje zelenih pijaca u tom gradu i sa istom misijom kao ostale e-pijace u okrugu, pogotovo što se tamo prodaju i drugi razni proizvodi,a ne samo domaća hrana.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Klikom do zdravlja i ekonomije – sudbine lokalnih e-pijaca nakon pandemije”  koji po Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije u 2021. godini” realizuje Udruženje Koreni.

To Top