Da li i kakve planove Požarevac ima za buvljak

Požarevac

Društvo

Da li i kakve planove Požarevac ima za buvljak

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prodavci i kupci nezadovoljni su već godinama lokacijom buvlje pijace u Požarevcu. Lokalna samouprava je pronašla rešenje – preseljenje buvljaka na prostor gde se održava stočna pijaca, ali je naišla na otpor prodavaca. Sada se preispituje koliko i po kojim uslovima se rekonstrukcija i premeštanje pijace na novu lokaciju isplati.

Već dugi niz godina buvlja pijaca u Požarevcu nalazi se u ulici 27. aprila, na lučičkom putu. Ta lokacija nije adekvatna iz više razloga – prostor nije kompletno asfaltiran nitii komunalno uređen, a ne postoji ni dovoljan broj parking mesta pa se stvara gužva u saobraćaju. Najgora je situacija kada su kišni dani, kada roba pliva u blatu, o čemu je portal E-Braničevo pisao ranije.

POŽAREVAČKI BUVLJAK PLIVA U VODI I BLATU (FOTO)

Pored toga, u okolini se nalazi i veliki broj domaćinstava, čiji se članovi svakog četvrtka, nakon završetka rada buvlje pijace žale na veliku količinu smeća koja tu ostane.

,,Lokaciju na kojoj se trenutno nalazi buvljak nije moguće urediti, s obzirom na to da nije uređen imovinsko-pravni status zemljišta, ne možemo da ulažemo u opremanje te lokacije jer nije u vlasništvu grada“, objašnjava Ivana Perišić, rukovodilac Odeljenja za komunalne delatnosti i energetiku u Gradskoj upravi Požarevac.

Lokalna samouprava dugi niz godina pokušava da reši problem lokacije na kojoj će biti smešten buvljak, a konkretne korake učinila je pre više od godinu dana kada je na zasedanju lokalnog parlamenta doneta odluka da se buvljak sa lučičkog puta izmesti na dragovački put, odnosno na prostor gde je petkom stočna pijaca.

,,Pokušali smo da nađemo privremeno rešenje i premestimo buvlju pijacu na prostor gde je sada stočna pijaca – prostor je asfaltiran, postoji nadstrešnica, uređeni su mokri čvorovi i ima više parking mesta. Međutim, prodavci iz nekog razloga bojkotuju tu lokaciju“, ističe Perišić. 

BUVLJAK OD ČETVRTKA NA NOVOJ LOKACIJI

Po njenim rečima, lokalna samouprava ne zna zašto je to tako, s obzirom na to da je doneta i odluka da se prostor na putu za Dragovac mora oprati i urediti nakon održavanja stočne pijace, te da ne bi dozvolili da prodavci prodaju robu na prostoru koji nije očišćen.

Kada je odluka o premeštanju buvlje pijace doneta, reporteri Regionalnog internet portala E-Braničevo obišli su prostor na dragovačkom putu, ali je on bio prazan. Svi prodavci ostali su na staroj lokaciji – u ulici 27. aprila. Nekolicina njih je za naš portal rekla da smatra da nova lokacija nije pogodna za buvlju pijacu.

BUVLJAK IPAK NA JEDNOJ LOKACIJI, PRODAVCI NE ŽELE DA SE SELE (FOTO)

Po rečima Ivane Perišić, grad već izvesno vreme traga za lokacijama koje su pogodne za premeštanje buvljaka, na kojoj će se nalaziti i auto-pijaca i Ivanjdanski vašar.

,,Tražimo lokaciju koja ima komunalne priključke – struju, vodu i kanalizaciju, dovoljan broj parking mesta i da bude blizu neke saobraćajnice. Ulaganje bi nam se isplatilo jedino ako bismo na tu lokaciju izmestili buvljak, vašar i auto-pijacu. Veliki problem je i to što je veliki broj takvih parcela u komosacionim područjima, a lokalna samouprava ne može komasaciju u nekim delovima grada da reši od 1986. godine, zbog toga to nije jednostavno rešenje“, ističe Perišić.

Kako kaže, za rekonstrukciju lokacija koje su razmatrali potrebno je da grad uloži minimum 100 miliona dinara, kako bi bila raskrčena, asfaltirana, imala izgrađen pomoćni objekat, kao i nadstrešnicu. Međutim, postavlja se pitanje da li će se ulaganje lokalne samouprave u rekonstrukciju gradu vratiti kroz nekoliko godina.

,,Prihod od buvlje pijace je minimalan u odnosu na sredstva koja bi trebalo da se ulože. Takođe smo primetili i trend opadanja prihoda od buvljaka, zato što su se otvorili tržni centri gde građani mogu da kupe novu stvar za istu cenu, kao i ,,second hand“ prodavnice. Sproveli smo i anketu u kojoj su se građani najviše ,,žalili“ da prodavci prodaju sve i svašta i da je prodaja opala zbog lošijeg kvaliteta robe“, naglasila je Perišić.

Kako kaže, iz tih razloga još uvek vagaju da li se premeštanje i rekonstrukcija nove lokacije po toj ceni isplati. Takođe, ističe Perišić, budžet za komunalnu delatnost se smanjio, tako da sada vode računa gde će i kolika sredstva da troše, te tako utvrđuju prioritete.

To Top