Danas građani Srbije na referendumu odlučuju o promeni Ustava

Braničevo

Događaji

Danas građani Srbije na referendumu odlučuju o promeni Ustava

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Građani Srbije odlučuju na Republičkom referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Izborna mesta otvorena su jutros od 7 časova.

Požarevljani danas glasaju na 57 glasačkih mesta, a Kostolčani na 11. Glasanje je organizovano i u dva zatvora na teritoriji grada Požarevca.

PRAVO GLASA NA REFERENDUMU IMA 69.230 GRAĐANA POŽAREVCA I KOSTOLCA

U opštini Petrovac na Mlavi građani glasaju na 48 biračkih mesta, u opštini Žabari na 37, u Velikom Gradištu na 32, u Golupcu na 30, u Malom Crniću na 29 i u Žagubici na 17.

Sva glasačka mesta u Braničevskom okrugu su otvorena od 7 časova i za sada glasanje protiče bez problema.

Na republičkom referendumu građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” Na glasačkom listiću građani se izjašnjavaju zaokruživanjem reči „da” ili „ne”.

Akt o promeni Ustava isključivo se odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, predviđaju se dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, garantuje se stalnost sudske funkcije i utvrđuje da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud.

Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, dok će organizacione promene obezbediti samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva. Takođe, glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva, navodi se na sajtu RIK-a.

Detaljnije OVDE.

To Top