Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Braničevo

Društvo

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999.godine proglasila 25.decembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovo je učinjeno kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog, ali i drugih vidova nasilja. Razlog izbora ovog datuma se odnosi na sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal 1960.godine u Dominikanskoj Republici.

Ove godine se u Srbiji ovaj dan obeležava kroz akciju „16 dana aktivizma“ koja će trajati do 10.decembra, kada će se obeležiti Međunarodni dan ljudskih prava. U Srbiji, prema statističkim podacima, svaka druga žena je preživela neki od oblika nasilja. Ono je često nevidljivo dok se ne desi tragičan ishod, a podatak da je 33 žena ubijeno zbog nasilja u porodici je zabrinjavajući i zahteva neodložnu reakciju. Slučaji nasilja najčešće ostanu neprijavljeni policiji.

Portal „E-Braničevo“ kroz projekat „Zidovi ćute, ti nemoj“ želi da nizom tekstova skrene pažnju javnosti na ovaj gorući problem koji je prisutan svuda, pa i u Braničevskom okrugu.

>>U BRANIČEVU NE JENJAVA NASILJE NAD ŽENAMA<<

>>KORONA JE DOVELA I DO EPIDEMIJE NASILJA NAD ŽENAMA<<

To Top