Danas je Međunarodni dan fizičke aktivnosti – pokrenite se

Braničevo

Zdravlje

Danas je Međunarodni dan fizičke aktivnosti – pokrenite se

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se 10. maja, počev od 2002. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula globalnu kampanju u cilju podizanja svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti, očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja.

Ovaj dan se u našoj zemlji obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja”, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja.

Redovna umerena fizička aktivnost, kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples, ne čini samo da se osećate dobro, već ima značajne prednosti za zdravlje: smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom stanju. Fizička aktivnost unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osećaj pripadnosti zajednici.

Fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizaciju predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.

Izbor vrste fizičke aktivnosti (šetnja, plivanje, trčanje, vežbe), njena učestalost i trajanje, zavisi od starosti, pola, zdravstvenog stanja, kao i od stanja utreniranosti (kondicije) osobe.

Prema podacima SZO u svetu jedna od četiri odrasle osobe ne ispunjava preporuke za bavljenje fizičkom aktivnošću, a od posledica fizičke neaktivnosti godišnje u svetu umire oko pet miliona ljidi. Fizički neaktivne osobe imaju 30% veći rizik od prevremene smrti.

Prema podacima iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, koje su sproveli Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ i Republički zavod za statistiku, stanovnici Srbije sede u proseku 4,7 sati dnevno.

S obzirom da je kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti van kuće ili radnog mesta u prethodnom periodu bilo ograničeno zbog epidemije kovid 19, važno je sada svakodnevno postepeno povećavati nivo aktivnosti, posebno ako uopšte nismo bili aktivni, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top