Danas je školska slava Sveti Sava

Braničevo

Društvo

Danas je školska slava Sveti Sava

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelji i osnivaču srpske crkve Svetom Savi, koji se još naziva i Savindan. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova, te ga zato slave sve škole u Srbiji.

Sveti Sava je zapravo Rastko Nemanjić rođen 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Trebalo je da vlada poput oca i braće, međutim on se odrekao krune i svetovnog života i zamonašio veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj Gori, u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon, gde je dobio ime Sava.

U Srbiju se vratio 1208. godine da izmiri zavađenu braću. Bavio se prosvetiteljskim radom prenoseći osnovne verske i svetovne pouke. Iza sebe je ostavio više pisanih dela, a najznačajnija su "Žitije Svetog Simeona", "Karejski tipik", "Hilandarski tipik" i "Studenički tipik" i "Zakonopravilo".

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za bugarsku arhiepiskopiju. Njegove mošti su prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 1237. godine.

Sveti Sava školska slava

U kneževini Srbiji 14. januara 1840. godine za školsku slavu proglašen je Savindan, koji se obeležava 27. januara. Za sve škole u Srbiji danas je nenastavni dan.

U osnovnim i srednjim školama u Braničevskom okrugu danas će Savindan biti obeležen rezanjem slavskog kolača u prisustvu zaposlenih i učenika, a potom će uslediti tradicionalna priredba posvećena životu i delu Svetog Save.

To Top