Danas je Svetski dan Roma

Braničevo

Društvo

Danas je Svetski dan Roma

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas se proslavlja romska kultura i podseća na potrebu podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Za Svetski dan Roma proglašen je 8. april još 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu kraj Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu doneta odluka o romskoj himni, za koju je izabrana pesma „Đelem, đelem“ (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi, za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Roma i Romkinja u Evropi ima između pet i 13 miliona i najveća su etnička manjina. Romi su teritorijalno izuzetno disperzirana zajednica – žive u svim jedinicama lokalnih samouprava u Srbiji, njeni članovi pripadaju svim crkvama i većini verskih zajednica, što se prepoznaje po imenima i obliku prezimena.

U govoru se služe različitim dijalektima, što otežava međusobnu komunikaciju i usložnjava izazove u procesu standardizacije romskog jezika. S obzirom na socijalne, ekonomske i obrazovne karakteristike, Romi imaju društveni status marginalizovane grupe.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećuje veliku pažnju unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice, njihovom uključivanju i integraciji u društvo. To se čini u partnerstvu sa brojnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave kao i romskim organizacijama, pre svega sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, na različite načine i sa različitim programskim sadržajima, svesni da ti procesi, ako želimo da budu uspešni, nikad ne idu ni brzo ni lako, i da sve što je do sada urađeno, ma koliko bilo značajno, još uvek nije dovoljno, navodi se na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top