Danas je Svetski dan zdravlja

Braničevo

Društvo

Danas je Svetski dan zdravlja

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas se u celom svetu obeležava Svetski dan zdravlja, jedan od najznačajnijih datuma po Kalendaru javnog zdravlja, koji se i ove godine obeležava tokom pandemije koronavirusa.

Ove godine se obeležava pod sloganom „Da gradimo zdraviji svet”, sa ciljem da podseti na pravo na zdravlje za sve, kao i poziv za sve ljude da grade zdraviji svet.

Kako je navedeno na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac, dostupnost zdravstvene zaštite je jedno od osnovnih prava svakog čoveka bez obzira na pol, rasnu ili versku pripadnost, socijalno ili ekonomsko stanje ili političko uverenje. Nejednakosti u zdravlju predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i posledica su nejednakih životnih mogućnosti, kako u porodici i lokalnoj zajednici tako i na radnom mestu.

Svetska zdravstvena organizacija ističe da je unapređenje zdravlja moguće primenom zdravih stilova života i smanjenjem faktora rizika po ljudsko zdravlje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Odlluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlja donesena je na prvoj skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24 jul 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.

To Top