Danas se obeležava Dan žena

Braničevo

Društvo

Danas se obeležava Dan žena

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Praznik je ustanovljen na predlog čuvene nemačke političarke, Klare Cetkin (1857—1933). Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset.

Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga, uz demonstracije obeležile i mnoge feministkinje širom Evrope.

Praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ga treba prihvatiti kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ).

Kao međunarodni Dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavanje praznika.

U Srbiji se ovaj praznik obeležava od 1914. godine. Običaj je da se na današnji dan ženama poklanja cveće ili neki drugi poklon – slatkiši, nakit, garderoba, parfem…

To Top