Ne samo cveće i ne samo danas

Braničevo

Društvo

Ne samo cveće i ne samo danas

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Širom sveta se 8. marta obeležava Međunarodni dan žena koji se uglavnom danas sveo na darivanje “nežnijeg pola”.

Kroz istoriju žene su se mukotrpno borile za pravo glasa, ravnopravnost, bolje plate, obrazovanje, zaposlenje, životne uslove i mogućnosti koje su muškarci “stekli” već svojim rođenjem.

Današnji dan je mnogim ženama prilika da se osećaju posebno i prihvaćeno, u moru svakodnevnih briga, obaveza i problema. Mnoge zvanične statistike govore u prilog činjenici da je ravnopravnost danas prividna, a da se “ispod čaršava” i danas kriju mnogi problemi – manje plate u odnosu na muškarce, šovinizam, predrasude…

Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Na to su uticale i javne demonstracije radnica u tekstilnoj industriji u Njujorku 1857. godine i 1908. godine, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Ustanovljen je na predlog Klare Cetkin, nemačke političarke, koja se borila za prava žena i iznela ga javno u narodnoj kući. Prvo obeležavanje ovog praznika bilo je 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga, uz demonstracije obeležile i mnoge feministkinje širom Evrope.

Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godinu, a u Srbiji se obeležava od 1914. godine.

Na današnji dan mnogim ženama biće poklonjeno cveće, bombonjere, sitnice, u nekim firmama biće organizovana proslava u njihovu čast… Međutim, poražavajuća je činjenica da mnoge žene ovu pažnju dobijaju samo na današnji dan, a ne tokom cele godine.

Osmi mart ipak nije samo dan cveća i poklona, već  simbol borbe svih nas – muškaraca i žena, protiv šovinizma, diskriminacije, socijalne, političke, zdravstvene i socijalne neravnopravnosti i mentalnog i fizičkog nasilja nad ženama.

To Top