Danas se sa HIV-om živi

Požarevac

Događaji

Danas se sa HIV-om živi

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Omladina JAZAS-a, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Požarevac i Crvenim krstom, obeležila je danas Svetski dan borbe protiv side uličnom akcijom koja je održana u Tabačkoj čaršiji.

Na štandovima je bio postavljen zdravstveno-vaspitni materijal koji su volonteri/ke JAZAS-a i Crvenog krsta delili prolaznicima.

Zoran Jović iz Omladine JAZAS-a istakao je izuzetnu važnost testiranja na HIV i apelovao na građane da odu u Zavod za javno zdravlje i testiraju se.

“Danas je testiranje do 18 časova, a svakog narednog radnog dana trajaće od 8 do 15 časova. Ne treba vam lična karta i knjižica, testiranje je potpuno anonimno. Izuzetno je važno da ukoliko je neko bio u nezaštićenom seksualnom odnosu ili u kontaktu sa tuđom krvlju uradi test i što pre sazna svoj HIV status, a ukoliko je osoba pozitivna počinje lečenje. Danas se sa HIV-om živi”, rekao je Jović.

Večeras, za vikend i u ponedeljak biće organizovan i niz drugih akcija, o čemu je Regionalni internet portal E-Braničevo ranije pisao.

KAKO ĆE SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE BITI OBELEŽEN U POŽAREVCU

Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga u periodu od 1987. godine (kada je registrovan prvi slučaj), do novembra 2023. godine, registrovano je ukupno 135 obolelih (56 lica u Braničevskom i 79 lica u Podunavskom okrugu).

Ukupan broj preminulih na teritoriji Braničevskog okruga iznosi 34 lica, a na teritoriji Podunavskog okruga preminulo je 37 obolelih, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

To Top