„Susedi na delu“- projekat za mlade iz Požarevca, Petrovca i Gradišta

Braničevo

Društvo

„Susedi na delu“- projekat za mlade iz Požarevca, Petrovca i Gradišta

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Počela realizacija regionalnog projekta "Susedi na delu - otkrijmo prednosti saradnje preko granice" koji Omladina JAZAS-a Požarevac realizuje na području Požarevca, Petrovca na Mlavi i Velikog Gradišta, a koji sufinansira Ministarstvo za evropske integracije.

Realizacija projekta „Susedi na delu - otkrijmo prednosti saradnje preko granice" je počela 1. septembra i trajaće do 30. novembra, a cilj je da kroz neformalno obrazovanje informiše srednjoškolce o prednostima i izazovima članstva u Evropskoj uniji.

 „Evropsku uniju krasi jedinstvo i u tom duhu mi pokušavamo da mlade ljude iz tri sredine spojimo kroz različite aktivnosti, da im pokažemo vrednosti koje EU ima. Imamo odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama i srednjim školama u kojima će se realizovati projektne aktivnosti, a to su: „Ekonomsko-trgovinska škola u Požarevcu, Srednja škola „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta i Srednja škola „Mladost“ iz Petrovca na Mlavi. Takođe, saradnik na projektu je i Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi koji će sa mladim glumcima iz ovog mesta pripremiti pozorišnu predstavu na temu EU, koja će biti izvedena u sve tri lokalne samouprave obuhvaćene projektom“, kazao je Borisav Ilić, koordinator projekta.

Kroz organizaciju raznovrsnih aktivnosti, projekat će omogućiti mladima da steknu bolje razumevanje politike i procesa integracije u EU. Najznačajnije aktivnosti biće realizacija pozorišne predstave na temu EU, radionice sa predavačima koji će govoriti na tu temu, kao i obuka koju će voditi stručnjaci iz Pančeva za izradu video sadržaja koje će mladi potom plasirati na društvene mreže. Na taj način će i nakon realizacije projekta ostati trajni video zapisi.

Pored toga, realizacija projekta doprineće da se mladi informišu o mogućnostima koje pružaju prekogranični projekti u smislu zapošljavanja, obrazovanja, putovanja i drugih oblasti.

„Braničevski okrug teži ka Rumuniji i realizovani su razni zajednički projekti, u poslednje vreme najčešće su to bili infrastrukturni, te smo rešili da kroz ovaj naš projekat pokušamo da sa mladim ljudima dođemo do nekih novih ideja da kad se raspiše konkurs za prekograničnu saradnju između Srbije i Rumunije imamo neke spremne ideje. Cilj je da iz „Suseda na delu“ koji su sada u okvirima Braničevskog okruga izraste novi prekogranični projekat koji će biti koristan mladim ljudima“, ističe Ilić.

Ministarstvo za evropske integracije podržalo je projekat sa 850.000 dinara.

 

To Top