Danas slavimo Ivanjdan

Braničevo

Društvo

Danas slavimo Ivanjdan

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Preteče.

Sveti Jovan Preteča bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje crkva.

Prema hrišćanskom učenju, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve. U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.

U nizu predivnih starih srpskih običaja izdvaja se branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća koje se čuva u kući kao lek protiv raznih bolesti.  Veruje se da bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva.

>>UOČI IVANJDANA: PRODAJA VENČIĆA U POŽAREVAČKOM PARKU<<

Veruje se i da voda na današnji dan dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima. 

Ivanjdan se može nazvati i devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence.

U Požarevcu se na Ivanjdan održava vašar.

To Top