Danas su Sveti Vrači

Braničevo

Društvo

Danas su Sveti Vrači

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Kozmu i Damjana, odnosno slavu poznatu u narodu kao Vrači.

Sveti Kozma i Damjan, rođena braća, kao deca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani. Bili su lekari i kako hrišćani veruju čudotvorci. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u Isusa Hrista.

Pema predanju, jednom je ,,Kozma ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i čak je tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata”.

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti.

Običaji i verovanja

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne na velikim visinama.

Takođe, ne bi trebalo da se bez preke potrebe izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

To Top