Danas slavimo Svetog Jovana Krstitelja, jednu od najvećih slava

Braničevo

Društvo

Danas slavimo Svetog Jovana Krstitelja, jednu od najvećih slava

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Sveti Jovan Krstitelj slavi se 20. januara, po gregorijanskom kalendaru, kao jedna od najzastupljenijih slava među Srbima.

Njegova ličnost opisana je kao blaga, moralno čista, a ključna uloga bila mu je na dan Bogojavljenja kada je, prema predanju, u reci Jordan krstio sina Božijeg Isusa Hrista. U ovoj reci krstio bi svakoga ko se pokaje, a svojim jednostavnim životom i primerom čvrste i nepokolebljive vere, širio je mir i istinoljublje.

Smatra se da je svojim obrednim kupanjima, zalagajući se za pročišćenje duše i pozivajući svoje sunarodnike na pokajanje, stekao titulu važne religijske ličnosti među Jevrejima.

Uzrok njegovog stradanja bila je borba za istinu, jer je javno govorio o bludu i nemoralu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom. Mučki je ubijen po njegovom naređenju, glava mu je odsečena, odnosno „usekovana“ i na tanjiru doneta pred Irodovu pastorku, igračicu Salomu.

Narodna verovanja i običaji

U narodu postoji običaj da se na Jovanjdan ljudi bratime i kume, jer se ovaj svetac smatra uzorom poštenja i karaktera.

Postoje verovanja da bi po mogućnosti trebalo izbeći korišćenje noža toga dana u znak sećanja na stradanje Jovanovo i da deci ne treba davati ništa crvene boje, jer simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Sveti Jovan smatra se zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, gostioničara, zatvorenika, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, kao i velikog broja gradova širom sveta.

To Top